Döbbenetes dologra hívták fel a figyelmet a szakértők a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban

Hiába cáfolja a kormány.

Továbbra sem tudni, hogy mekkora összeggel támogatja a kormány a debreceni akkumulátorgyár építését, csak annyit, amit a Financial Times írt: eszerint mintegy 800 millió euróval — 320 milliárd forinttal – segíti a projektet a kormányzat.

Áder János volt köztársasági elnök a Kék Bolygó legutóbbi, hétfői podcastban Kadejrák Péterrel, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével beszélgetve szintén kitért a munkaerőhelyzetre.

Szerinte a 9000 – műszakonként 3-3 ezer – döntően betanított munkát jelentő álláshelyet a környező megyékből is fel lehet tölteni, hiszen ma ebben a térségben 81 ezer ember keres munkát. Kaderják hozzátette: az erdélyi, kárpátaljai és a felvidéki munkaerőpiacra is pozitív hatással lehet a debreceni gyár.

A Népszavának nyilatkozó szakemberek cáfolták, hogy ez ilyen egyszerű lenne.

Eszerint Debrecenben az utóbbi évtizedben olyan sok nagy ipari cég települt – vagy települ, mint például a BMW – hogy ezek már rég „felszívták” a hadra fogható munkaerőt. Ráadásul a térség adottságai miatt továbbra sem vonzó az ország közepén vagy épp nyugati felén élőknek, tehát a hazai munkaerő-áramlás még mindig inkább kelet-nyugati, és nem fordítva.

A Momentum képviselője, Tompos Márton korábbi állításai is megerősítik ezt: a gyárban többségében vélhetően kínai, kazah, vietnámi és egyéb,

harmadik országbeli vendégmunkások

dolgoznak majd.

A Népszavának nyilatkozó szakértők közül volt, aki megjegyezte: nagyon reméli, hogy nem betanított munkásokkal akarják „feltölteni” a gyárakat, hiszen az nemhogy fellendítené, hanem éppenséggel visszavetné a hazai termelői kultúrát.

Ráadásul egy vegyi üzemben minimum vegyipari technikumot végzetteket kellene alkalmazni, hiszen nap mint nap veszélyes, robbanékony vagy éppenséggel mérgező anyagokkal dolgoznak.

Egy a gödi gyárban dolgozó vegyészmérnöktől elárulta: jelenleg is nehézkesen kommunikálnak az ázsiai vendégmunkásokkal, akik nem beszélnek angolul, magyarul meg pláne nem, ezért klasszikusan írásban vagy szóban nem is tudnak feladatot kiadni, „lebutított” folyamatábrán magyarázzák el, mit kell tenniük.

(via Népszava)

Valódi Hírek