Donáth Anna: A „felcsúti per” beígérése hiba volt, már akkor sem értettem vele egyet

A Momentum volt elnöke szerint 5 százalék alatti pártokra nincs szükség, az ellenzéknek pedig abba kell hagynia az „öncélú orbánozást”.

A 24.hu-nak adott interjút Donáth Anna, miután egy óriásplakát-kampánnyal, illetve egy monstre rendezvénnyel megtámogatva a Momentum tavaly leköszönt elnöke a közlemúltban visszatért a belpolitikába.

A lapnak adott interjúban Donáth megismételte azt a mostanában sokat hangoztott paneljét, hogy az „öncélú orbánozást” abba kell hagynia az ellenzéknek.

A riporter kérdésére, hogy Fekete-Győr András kampányígérete, az úgynevezett „felcsúti per” nem öncélú orbánozás volt-e, Donáth úgy választolt: az egy hiba volt,

„de ne is beszéljünk róla, mert az egy rossz politikai termék volt, és én azzal már akkor sem értettem egyet”.

Az interjúban szóba került az egyre élesedő Momentum-DK-küzdelem is, idézzük a vonatkozó részletet:

24.hu: Egyértelműen utalt az őszödi beszédre, de nemrég egy Momentum-videóban az árnyékkormánynak is nekimentek. Lőni kell a DK-ra, ez is a változás része?

Donáth Anna: Az, hogy a politikai pártok közt verseny van, egy normális világban senkinek sem okoz gondot. Én nem szeretnék belesavanyodni ebbe a politikai mocsárba, ahol ne viselkedhetnénk versenytársként. Azt is abba kell hagyni, hogy az ellenzéki pártok nagyokat mondanak, hogy jobban figyeljenek rájuk. Ma Magyarországon nem tudunk különbséget tenni hazugság és igazság közt, mert a narratívák versenyeznek, és aki hangosabban mondja, annak a narratívája megy át. Ez ellen tennünk kell, akkor is, ha népszerűtlen. Nem egymást kell támadnunk, csak fel kell hívni a figyelmet, amikor lufival van dolgunk.”

Szóba került az interjúban a Momentum stagnáló népszerűsége (5-7 százalék) is, erről Donáth azt mondta:

nem tudja megmondani, hogy mikor lesz ebből több,

de „ha az emberek azt érzik, hogy mi képviseljük az országot, amiben élni akar, akkor a Momentum nőni fog.”

A kérdésre, hogy mely három szóval jellemezné a Momentumot, úgy válaszolt:

szolidaritás, pozitív nemzetkép, teljesítményelv

Majd hozzátette: „de látszik, hogy mindegy, mi ez a három-négy szó, amit mi kitalálunk, ha senki nem erre hivatkozik. Én azt mondanám, hogy esélyteremtő oktatás, emberközpontú gazdaság, erős európai elköteleződés.”

Donáth Anna az interjúban megismételte egy régóta hangoztott tételét, miszerint

kevesebb pártra van szükség.

Idézzük az idevágó részletet a beszélgetésből:

„24.hu: Ki tűnjön el?

Donáth Anna: Addig mindegy, hány szereplős az ellenzéki oldal, amíg csak a technikán alapul, és nincs hozzá tartalom. Akkor nem lesz más, csak újabb és újabb kétharmad.

24.hu: A Párbeszédre szükség van?

Donáth Anna: Ezt a választók döntsék el. Egy választás van, amit nem köt a választási rendszer béklyója: az EP-választás jövőre. Az lesz a legnagyobb mintás közvélemény-kutatás.

24.hu: Akkor mi lesz a mérce? 5 százalék alatti pártokra nincs szükség?

Donáth Anna: Igen. És az 5 százalék nem egy nagy erő.

24.hu: Aki tehát 5 százalék alatt van, arra nincs szükség?

Donáth Anna: Ez majd eldöntik a választók. De ha minél több szereplő van, annál színtelen szagtalanabb lesz a vége, annál kevésbé lesz világos az ellenzéki ajánlat 2026-ban.”

Arra, hogy ő vezeti-e majd a Momentum EP-listáját 2024-ben, nem tudott választ adni, de hozzátette: szeretné folytatni a brüsszeli munkáját.

 

Valódi Hírek