Sokkoló adatot tettek közzé a magyarországi korrupcióról — itt vannak a részletek

Nem fog az EU örülni ennek.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) újabb összesítéseket tett közzé a magyarországi közbeszerzési eljárások adataiból.

A korrupciógyanús eseteket vizsgálva bukkantak rá egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat tendereire, a konkrét neveket azonban nem árulták el.

Az önkormányzatnál kiírt szinte

valamennyi közbeszerzést három cég vitte el.

Az egyik 556 közbeszerzési pályázaton indult, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, kétszer vesztett.

A kutatók az elemzést követően arra jutottak, hogy politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy átlagos pályázónak Magyarországon arra, hogy közbeszerzést nyerjen. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén.

A korábban, decemberben publikált statisztikai eredmények között az egyik megmutatta, hogy az összes, közel 300 ezer darab, 2005 óta kiírt magyarországi közbeszerzés között milyen magas az olyan kiírások aránya, amelyekre csak egyetlen cég jelentkezett.

A kutatók ezeket tekintik magas korrupciós kockázatú pályázatoknak, mert

gyanús, hogy eleve egy cégre írták ki, hiszen nincs verseny.

Ilyenkor felmerül a gyanú, hogy vagy úgy fogalmazták meg az indulási feltételeket, hogy annak csak a kiválasztott vállalkozás tudjon megfelelni, vagy pedig elterjedt a piacon a híre, hogy nem érdemes jelentkezni, mert megvan már a győztes, és esetleg retorzióktól is tarthattak az indulni kívánók.

A statisztika szerint 2005-ben volt a legjobb a helyzet, 2017 viszont meredeken romlott, egyre nőtt a korrupciós kockázattal terhelt közbeszerzések száma.

Az EU szerint a közbeszerzések 10 százalékánál reális az egyszereplős kiírások aránya, nagyjából ilyen mértékben fordulhat elő egészséges verseny esetén is, hogy a feladat speciális jellege miatt csak egyetlen pályázó induljon. 2022-ben Magyarországon 35 százalék körül volt ez a szám.

(via 444.hu/24.hu)

Valódi Hírek