Most érkezett: A honvédelmi miniszter leszámolt egy sor katonával, rengeteg embert rúgott ki

A vín baka nem jó baka?

Beszámoltunk róla, hogy a Honvédelmi Minisztérium indoklás nélkül felmentheti a 45 évnél idősebb tiszteket a hadseregből. Ezzel kapcsolatban a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: szükség van a fiatalításra.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf eddig

több mint 110 főtisztet és tábornokot mentett fel

a kormányrendelet alapján, amely szerint a miniszter bárkinek a szolgálati viszonyát megszüntetheti, aki elmúlt 45 éves és legalább 25 évet szolgált a hadseregben.

Az új magyar honvédelmi stratégia értelmében

gyakorlatilag lefejezték a vezérkart,

többeket hazarendeltek fontos NATO-beosztásából és a Honvédelmi Minisztérium több főosztályvezetőjét leváltották.

A leváltott honvédek további sorsa bizonytalan, hiszen máig nem kaptak választ a HM-től arról, hogy milyen illetményt kaphatnak a leszerelésük után, valamint továbbra is járhat-e majd nekik a szolgálati lakás.

A magyar hadsereg „fiatalításának” nincs vége, jönnek az alakulatok, ahol a parancsnokoknak kell pontozniuk a 45 évnél idősebb, legalább 25 éve szolgáló beosztottjaikat az alábbi öt szempont szerint:

  • szakmai megfelelőség;
  • nemzetközi tapasztalat;
  • nyelvi készség;
  • fizikai állapot;
  • teljesítményértékelés.

A hirtelenjében hozott elbocsátások miatt a honvédségi toborzás nehezebb lesz, mert a pályakezdő fiataloknak nincs semmi garanciája arra vonatkozóan, hogyha több évtizeded eltöltenek a hadseregnél, akkor nem szerelik le őket 45 éves korukra, mint a mostani magyar katonák nagyrészét.

Problémát jelenthet az is, hogy hiány lesz a taktikai szinten elengedhetetlen tisztekből (hadnagy, főhadnagy, százados), mert a tisztképzési kvótákon nem emeltek, így a hirtelen fiatalítással járó tömeges előléptetések miatt kevesebben lesznek azok, akiknek feladata – szakasz- és századszinten – a tényleges harctéri vezetés.

(valaszonline.hu nyomán)

Valódi Hírek