Váratlan üzenetet küldött a pedagógusoknak Rétvári Bence a béremelésről

Érdekes dolgokat állított.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pénteki műsorban beszámolt arról, hogy a kormány megelőlegezi a 10%-os béremelést, így a napokban bekövetkező bérkifizetés a pedagógusok részére már az emelt összeget fogja tartalmazni. Állítása szerint amint az uniós források megérkeznek, a béremelés

21%-ra ugrik,

hozzátéve, ha ez már tavaly megtörtént volna, idén ezzel a számmal indíthattak volna.

A műsor egyik fő témája az a tavaly júliusban nyilvánosságra hozott dokumentum, amely tartalmazza az EFOP plusz nevű programot, benne a pedagógusok béremelését.

A politikus elmondta, 648 milliárd forintos összegről van szó, amely biztosított abban az esetben is, ha „a baloldal akadályozza” az uniós források lehívását — bár azt nem tette hozzá, mit ért akadályozás alatt.

A pedagógusok most már pénzt nem veszíthetnek, csak időt

— jelentette ki Rétvári Bence. A dokumentum tartalmazza, hogy a 21%-os béremelés idén január 1-től visszamenőleg jár, így amennyiben a források lehívása sikeres, a pedagógusok a 11%-os különbözetet

egy összegben visszamenőleg megkapják

— állítja a politikus, valamint hozzátette, jövőre 25, utána 29%-os, azaz 3 éven belüli 75%-os béremelést terveznek.

Ez azt jelenti, hogy 24 hónap múlva az átlagos magyar pedagógusi fizetés az 777 ezer forint lehet

— állította a műsorban, megjegyezve, van, akinél alacsonyabb van, akinél magasabb lesz ez az összeg. Könnyen lehet európai rekord a magyar pedagógusi béremelés — tette hozzá.

A beszélgetésben kitértek az ellenzék és a szakszervezetek által felvetetett garanciális kérdésre. Nem érti, miért nem érzik biztosnak egy nyilvános EU-s magyar dokumentum kitételeit, amelyben benne van Magyarország vállalása. A politikus szerint a pontos dátumra nincs biztosíték, hogy mikor érkeznek az uniós források.

A beszélgetés végén kijelentette, hogy a program célja az, hogy a gyerekeket

jól megfizetett, jó képességű és megbecsült pedagógusok oktassák.

NYF-kommentár: Mivel a pedagógusfizetések emelése tagállami hatáskör, így a kormánynak saját hatáskörben kellene megemelni az összegeket. Feltéve, ha valóban akarná.

Rétvári Bence interjúját alább lehet megtekinteni:

(HírTV/Nyugati Fény)

Valódi Hírek