Nő az ellenállás: Több ezer civil szállt szembe a kormánnyal, hogy ne építsék be a Balaton partját

Eredményes volt a helyiek tiltakozása.

Sikerrel zárult az a tavaly augusztusban indított petíció, amivel a fonyódligeti szabadstrand beépítését akarták megakadályozni. A terület beépítése elleni tiltakozó beadványt több mint 9 ezren írták alá — számolt be róla a hvg.hu.

Hídvégi József, Fonyód fideszes polgármestere az önkormányzat nevében járt volna el, hogy vendéglátóegységeket hozzanak létre az Árpád partra vezető utcák partszakaszi részén, amiket később bérbe adtak volna.

A területen teraszos kocsmákat alakítottak volna ki a Balaton partjától 5 méterre. Viszont, mivel az alkotmánybírósági határozat tiltja, hogy a Balaton partjától 30 méteren belül új épület emeljenek, a tiltakozók petíciója csak azt kérte, hogy tartsák be az erre vonatkozó szabályokat.

A kormánypárti polgármesternek írt petíciójukban így fogalmaztak:

„Ezen építkezés kizárólag néhány ember érdekét szolgálja,

nem az itteni ingatlantulajdonosokét, akik nyaralni járnak ide – és nem a kocsmák közötti életre és az ezzel járó zajra, szagokra, szemétre, tömegre kíváncsiak.

Az itt nyaralók, az ide jövő fürdőzők érdekeit nem szolgálja az építkezés, hiszen ezek az épületek gátolnák a part megközelítését minden fürdőző számára. A vasúton túlról és a 7-es úton túlról a vízre lejövők számára

az összes lejárót immáron beépítenék, lezárnák, és a vizet szinten lehetetlenség lenne megközelíteni.

A napozási felületek komoly megcsonkítása történne meg a beépítéssel. A kocsmák közvetlen közelébe senki sem terítené le szívesen a fürdőlepedőjét vagy tenné ki a napozóágyát, hiszen az már nem lenne a pihenés szigete.”

Hangsúlyozták: nem hagyják, hogy az ésszerűtlen beruházásokkal elfoglalják a szabadstrandot.

„Maradjon meg az nekünk itt élőknek, nyaralóknak, fürdőzőknek, pihenni vágyóknak! Sérülne az egészséges környezethez való jogunk,

ezt nem hagyhatjuk!”

— írták.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek