Így szigorítaná az akkumulátorgyárak építését az árnyékkormány (+videó)

Szerintük a kormánynak nem szabad engedni, hogy bárhol, bármikor kénye-kedve szerint akkumulátorgyárak építéséről döntsön.

„A Fidesz elvette az önkormányzatoktól és a helyi lakóktól a lehetőséget, hogy maguk döntsenek környezetükről, jövőjükről” – jelentette ki Oláh Lajos, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter szombaton.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lazításra, hanem még szigorúbb feltételekre van szükség a gyárak építésénél, legyen szó akkumulátorgyárról, vegyi üzemről vagy hadiüzemről.

A környezetvédelmi árnyékminiszter emlékeztetett, hogy nemrég újabb fejlemény derült ki az akkumulátorgyárak ügyében: a kormány az iváncsai és a debreceni gyárakat ugyanis

kivonja a területrendezési terv hatálya alól.

Ez azt jelenti, hogy ezzel a gyáraknak a mostaninál is kevesebb feltételnek kell majd megfelelniük. A politikus jelezte, ezzel még könnyebben megépíthetik a gyárakat, ha Orbán Viktornak úgy tartja kedve.

„Az egész országot érinti, hogy a kormány bárhol, bármikor úgy dönthet, hogy akkumulátorgyárakat épít. Az árnyékkormány szerint a szabályozást nem hogy lazítani kéne, hanem még szigorúbb feltételekre van szükség”

– hangsúlyozta Oláh Lajos.

Az árnyékkormány az alábbiakat tartja szükségesnek az üggyel kapcsolatban:

  • Azonnal vissza kell adni az önkormányzatoknak az építési hatóságok jogköreit!
  • Törvénymódosítással meg kell tiltani, hogy a kormány kénye-kedve szerint elvehessen területeket az önkormányzatoktól különleges gazdasági övezet alakítása címszóval.
  • Nem szabad engedni, hogy bármilyen beruházást a kormány az önkormányzat, illetve a lakosság belegyezése nélkül kivonhasson a területrendezési tervek hatálya alól.
  • Gyárak létesítésénél a környezeti hatástanulmány elkészítése mindig legyen kötelező, ne a hatóság mérlegelésétől függjön. Kötelező eleme legyen a társadalmi hatásvizsgálat! Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra is vonatkozzon!
  • Meg kell vizsgálni, milyen típusú és méretű beruházásoknál legyen kötelező a népszavazás kiírása!
  • Speciális szabályok megalkotása szükséges a termőföld védelme érdekében olyan beruházások vonatkozásában, melyek a termőterület csökkentésével járnának.

„Az árnyékkormánynak számít az emberek akarata és a természet védelme: ezért az árnyékkormány az egyetlen remény, hogy megőrizzük a természetet olyannak, amilyennek a lakosság szeretné”

– mondta az árnyékminiszter.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek