Dobrev Klára: Egy hónap alatt haza tudnám hozni az uniós pénzeket

Magyarország számára továbbra sem veszett el a számára elkülönített pénz sem a helyreállítási alapból, sem a hétéves uniós költségvetésből, azonban ameddig Orbán Viktor kormányoz, addig egy fillért sem látunk belőle, mert az Orbán-kormánynak fontosabb az európai pénzek ellopása, mint az, hogy a támogatások eljussanak a magyar vállalkozókhoz, önkormányzatokhoz, emberekhez – mondta az atv.hu-nak adott interjújában Dobrev Klára.

A DK árnyékkormánynának vezetője kijelentette:

„Az Orbán-kormány azt hitte, hogy ki tudja bekkelni az alapvetően demokratikus és korrupcióellenes követelményeket, de kiderült, hogy Európa egységes, és az is, hogy az Orbán-kormány magatartása nem összeegyeztethető az Unió alapértékeivel.”

A magyar Országgyűlés által eddig az uniós pénzek megszerzése érdekében elfogadott jogszabályokról Dobrev kijelenette:

„Amit eddig elfogadtak, az sajnos komolytalan. Pedig pontosan tudjuk, mit kell tenni. Ha az lenne a feladatom, hogy ezeket a pénzeket hazahozzam Magyarország számára, egy hónap alatt haza tudnám hozni. Az erre vonatkozó javaslatainkat be is nyújtottuk az Országgyűlésnek.”

Dobrev Klára elmondta: a korrupció és a bírói függetlenség aláásása az Orbán-rendszer két lényegi eleme. Bármilyen érdemi változás ezeken a területeken olyan mértékben korlátozná a rendszert, hogy az többé nem tudna ugyanúgy működni, mint ahogy eddig.

A Márki-Zay Péter miniszterelelnök-jelölti vezetésével az ellenzék számára kudarccal végződő 2022-es választásokról Dobrev elmondta:

„Legalább két nagy tanulsága is volt a 2022-es évnek. Az egyik az, hogy Orbán neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikájával szemben erőteljes baloldali alternatívát kell mutatni (…).

A másik tanulság: erős politikai alternatívát kell nyújtani erős politikusok részvételével – ez sem történt meg 2022 tavaszán; az árnyékkormányt egyéb szempontok mellett ez a hiány hívta életre.”

A riporter kérdésére, hogy ezek szerint nem a „kiábrándult fideszeseket” kell körüludvarolni, Dobrev úgy válaszolt:

„A tisztességes baloldali politika többről szól, mint választói célcsoportok tervezgetéséről a politikai sakktáblán.

Akkor tudunk sikeresek és versenyképesek lenni, ha a magyarok nem csak egyénenként, hanem közösségeikkel is sikeresek és versenyképesek. Ennek az igazi baloldali feladatnak az elérésében az államnak kiemelt szerepe lesz.”

Dobrevet kérdezték a DK irányába hónapok óta tartó átigazolási hullámról is. Erről a DK árnyék-miniszterelnöke elmondta:

„Az ellenzéki pártok szépen megtanulták, hogy együtt kell működnünk, ugyanúgy, ahogy a 2019-es önkormányzati választás előtt is együttműködtünk.

Ahogy teljesen természetes, hogy egy-egy futballcsapatban is létezik a játékosok között versengés a játéklehetőségért, a válogatottba kerülésért, de amikor kifutnak a pályára, akkor kötelező a csapatjáték.

Ugyanez van nálunk is. Teljesen természetes, hogy versengünk egymással, de ez nem gyengíti, hanem erősíti az együttműködés sikerét.”

Dobrev meggyőződése szerint nekik az árnyékkormánnyal az a feladatuk, hogy szakpolitikákban, emberekben, még stílusban is, a társadalommal való párbeszédben hiteles alternatívát kínáljanak az Orbán-kormánnyal szemben.

Természetes, hogy ebben nekünk, mint legnagyobb ellenzéki pártnak kiemelt felelősségünk van, mint ahogy kiemelkedő a feladataink vannak a következő választások előtti együttműködés megteremtésében is – tette hozzá.

A riporter kérdésére, hogy mit tud a DK, amit más parlamenti párt nem, Dobrev azt válaszolta:

„Lagalább három dolgot. Az első a politika tartalmához kapcsolódik. Ennek az országnak, ahogy arról már volt szó, erős és markáns baloldali politikára van szüksége. Ezt a leghatározottabban és legöntudatosabban a DK képviseli.

A második pont az, hogy a politika csapatjáték, még ha a választók sokszor csak a főszereplőket látják is, azokat a politikusokat, akik sokat szerepelnek a tévében. De nem lehet választást nyerni, pláne kormányozni, ha az egyes politikusok mögött nincs erős politikai közösség, méghozzá nemcsak Budapesten, Szegeden és Pécsen, hanem Csornán és Vásárosnaményban is.

Ma ilyen erős politikai közösséggel az ellenzék részéről egyedül a DK rendelkezik. Az a tény, hogy a választás után mi lettünk a legnépszerűbb ellenzéki párt, nem égi ajándék, nem a sors hozta így, hanem iszonyatos mennyiségű munka van mögöttünk. (…)

A harmadik pont, hogy Orbán ellenzékének kell, hogy legyen egy politikai közepe, és erre ma egyedül a DK alkalmas. A mai ellenzék mindig is egy színes világ lesz – a demokrácia lényege a sokszínűség –, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség egy erős politikai centrumra ezen az oldalon. A DK-val és az árnyékkormánnyal arra vállalkoztunk, hogy létrehozzuk ezt a centrumot.”

A négy hónapja megalakult árnyékkormányról is kérdezték Dobrev Klárát. A DK politikusa ezzel kapcsolatban kifejtette:

„Az árnyékkormány erősen szimbolizálja, hogy a DK nem elégszik meg a bírálattal, hanem azt is hatékonyan tudja elmondani, mit tesz majd, amikor kormányra kerül Orbán legyőzése után. Más szavakkal: Az Árnyékkormány a kormányzásra készül, és jó, ha ezt minél többen tudják.”

A Momentum Donáth Anna köré épülő kampányáról is kérdezték Dobrevet, aki erről azt mondta:

„A demokratikus közélet fontos része a verseny. Nem tanácsolom, hogy a versenyt kivegyük a képletből, mert abból olyan intellektuális leépülés következik, mint amit a jobboldalon látunk.

Örülök, ha az árnyékkormány minden szereplőt jobb teljesítményre sarkall a mi oldalunkon. Természetesen büszke vagyok a saját teljesítményünkre és azokra a politikustársainkra, akik az elmúlt időszakban más pártokból csatlakoztak hozzánk, ezzel is elismerve teljesítményünket.”

A teljes interjút >>ITT<< tudod elolvasni.

Valódi Hírek