Egy új kutatás cáfolta az Orbán-kormány nemzeti konzultációjának eredményeit

A magyarok több mint fele egyetért az Oroszország elleni szankciókkal.

Az Európai Unió felmérése alapján a magyar lakosság

közel sem ítéli el olyan egyértelműen

az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos uniós szankciós intézkedéseket, mint ahogy azt a kormányzati nemzeti konzultáció eredménye próbálja meg elhitetni — derült ki az Eurobarometer legfrissebb kutatásából.

A felmérés leginkább az Unió megítélésével és az állampolgárok számára a legfontosabb problémákkal foglalkozik. Az Eurobarometer-kutatások az Európai Bizottság, az Európai Parlament és más uniós intézmények és ügynökségek 1974 óta általánosan használt kutatási eszköze.

Céljuk, hogy rendszeresen nyomon kövessék az európai állampolgárok véleményét és attitűdjét az Unióhoz kapcsolódó kérdésekkel, valamint politikai vagy társadalmi jellegű kérdésekkel kapcsolatban. A mostani kutatásban — érthető módon — kiemelt jelentőségű az orosz-ukrán háború kérdése is.

A kutatás eredményéről az Átlátszó számolt be, amely ezt összevetette „a brüsszeli szankciókról” szóló nemzeti konzultációval, amely az uniós felméréssel egy időben jelent meg. Magyarországon a konzultációs íveket 1 millió 389 ezren küldték vissza, a Kormányzati Tájékoztatási Központ összesítése szerint a kitöltők 97 százaléka utasította el az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Viszont az Eurobarometer ugyanebben az időszakban ettől eltérő eredményekre jutott. Az uniós felmérés eredményei alapján a magyar lakosság nem ennyire egyértelműen elítélő a háborúval kapcsolatos EU-s intézkedésekkel szemben. A statisztikából kiderült, hogy

a magyar válaszadók 59 százaléka valamilyen mértékben helyesli az uniós lépéseket, mint

  • az ukrajnának nyújtott pénzügyi,
  • katonai humanitárius segítséget,
  • valamint az oroszországgal szembeni szankciókat.

A felmérés szerint a magyarok 26 százaléka inkább nem, 12 százaléka pedig egyáltalán nem ért egyet az Európai Unió álláspontjával. Vagyis összesen 38 százalék nem ért egyet az intézkedésekkel. Mindössze 3 százalék nem tudott választ adni.

Uniós összevetésben a lakosság 73 százaléka támogatja az Ukrajnának nyújtott segítséget, illetve a szankciókat.

Mindössze 24 százalék ellenzi, 3 százalék nem válaszolt.

A felmérésből kiderült az is, hogy az európaiak 93 százaléka számára a megélhetési költségek emelkedése jelenti a legnagyobb kihívást, a szegénységet 82 százalék találta kardinális problémának. A világjárvány és a háborús következmények hatására az uniós lakosság csaknem fele — 46 százalék — életszínvonal-csökkenést tapasztal.

(atlatszo.hu nyomán)

Valódi Hírek