Vádat emeltek egy magyar polgármester ellen, súlyos dolgokkal vádolják

A vádirat szerint a saját pénztárcájának hitte a falu kasszáját.

Sikkasztás, csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt állítja bíróság elé a Kecskeméti Járási Ügyészség az egyik Bács-Kiskun vármegyei település expolgármesterét. Bár az ügyészség közleménye nem nevesíti, a 24.hu úgy értesült, hogy Zobokiné Kiss Anita, Lakitelek volt polgármestere ellen emeltek vádat, aki függetlenként győzött a 2014-es önkormányzati voksoláson.

A vádirat szerint a 2019-ig egy Kecskemét környéki település vezetőjeként dolgozó gyanúsított megkérte egy korábbi alkalmazottját, hogy vállalja el egy újonnan megalapított egyesület elnöki tisztségét, és a polgármester közel másfél millió forint visszatérítendő támogatást lengetett be az egyesület részére.

A vádirat szerint a politikus valójában nem akart egyesületet létrehozni, célja csupán a támogatás összegének megkaparintása volt.

A polgármester ezt követően a dolgozója tudta nélkül 2017 végén az önkormányzat kasszájából — a létre sem hozott egyesület nevében, hamis támogatási szerződés alapján — 1 millió 450 ezer forintot vett fel. Ez akkor derült ki, amikor 2019-ben a település új polgármestere kiszúrta, hogy a támogatási összeget nem fizették vissza határidőben az önkormányzatnak.

Zobokiné ekkor egy visszadátumozott szerződésmásolattal akarta igazolni az elszámolás elmaradását, illetve a visszafizetés későbbi lejártát. Végül visszafizette a kicsalt összeget.

A polgármestert azzal is vádolják, hogy úgy vett fel rendszeresen előlegeket az önkormányzat házipénztárából, hogy azokról az állásukat féltő dolgozókkal hamis pénztárbizonylatokat íratott. Ezzel azt a látszatot keltette, mintha a rajtuk szereplő összegeket az ártatlan dolgozók vették volna fel.

Az előlegekkel 30 napon belül el kellett számolni, így a politikus visszafizetés és tényleges pénzmozgás nélkül újabb bizonylatokat íratott alá a beosztottjaival.

A településvezető a 2017-től jogosulatlanul felvett, összesen 2 millió 850 ezer forint előleggel vgül nem tudott elszámolni, később hamis támogatási szerződésekkel próbálta bizonyítani a hiányzó összegek kifizetésének jogszerűségét. Ennek érdekében az önkormányzat pénztárosát meggyőzte arról, hogy az hamis támogatási szerződés kedvezményezettjeinek részére történő kifizetéséről hamis bizonylatot adjon ki.

Zobokiné megbízatása lejártával két részletben visszafizette az önkormányzat házipénztárába a hiányzó összeget. Az ügyészség felfüggesztett börtönt kért a a volt polgármesterre folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, valamint többrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

(ugyeszseg.hu/24.hu)

Valódi Hírek