Kocsis-Cake Olivio: Dobrev Klára az a határozott, de empatikus vezető, akire az országnak szüksége van

A korábbi Párbeszéd-pártigazgató szerint a Demokratikus Koalíció kormányzóképességet és szervezettséget mutat.

Politizált az LMP-ben, megalapította a Párbeszéd Magyarországért pártot, beült Karácsony Gergely helyére a parlamentbe. Most pedig a DK-hoz igazolt és környezetvédelmi árnyékkormánybiztos lett.

Kocsis-Cake Olivio a Nyugati Fénynek elmondta, miért választotta a DK-t, beszélt az árnyékkormányról, jövőbeli feladatairól és a debreceni akkumulátorgyár ügyéről is szót ejtett. Interjú.

Olvasta a legfrissebbeket? A legfontosabb közéleti témák egyike lett a debreceni akkumulátorgyár ügye. Dömötör Csaba elég sajátos módon, de „megfejtette”, miért tiltakoznak az emberek a gyár ellen. Környezetvédelmi vita vagy egy élesedő gazdasági verseny magyarországi leágazása?

Nyilvánvalóan a helyeik számára ez egy környezetvédelmi kérdés. Van több probléma is a beruházással. Ennek a gyárnak brutális vízigénye van, akár meg is haladná egy Kecskemét nagyságú város vízigényét.

Debrecen megfelelő vízkészlettel rendelkezik, de nyáron a jelenlegi komoly aszályos időszakban már nagy gondok voltak az elérhető vízmennyiséggel. A debreceni Nagyerdő egy része el is kezdett kiszáradni.

Szerintem a gyár a város vizét elhasználná, és ez hatalmas környezeti terhelést jelent. Nem tartom kizártnak, hogy nyaranta le kellene állítani azt, mert

a debreceniek ívóvize elfogyna.

Ráadásul komoly veszélyes anyagokat kezelnek. A gödi gyárban már láttuk, hogy akármennyire is betartják a nem túl szigorú szabályokat, olyan anyagok jutnak a levegőbe, amelyeknek magzatkárosító hatásuk van.

Van néhány akkumulátorgyár már az országban, lassan nagyhatalom leszünk. Szükség van még egyre?

Minden országnak más a befogadóképessége. Szerintem Magyarország már átlépte azt, és ezt a kormány nem veszi figyelembe.

Azt is meg kell említeni, hogy ez a gyár óriási zajt és forgalomnövekedést okozna. A tervezők becslése szerint napi 300 kamion, de akár több is megfordulhat ott. Teljesen rossz helyre tervezték, túl közel van a lakókhoz.

Akiket meg sem kérdeztek.

Minden beruházás előtt meg kellene kérdezni a lakosságot. Például ez is egy zöld szempont. Itt lehetne igazán konzultálni.

Jó kis bemelegítő téma volt. Végre pont került a találgatások végére: környezetvédelmi árnyékkormánybiztos lett a DK-ban. Erre a pozícióra számított?

Régóta beszélgettünk arról DK-s politikusokkal, hogyan tudnám segíteni a munkát. Országgyűlési képviselőként is ezzel a témával foglalkoztam. Szerintem ebben a kérdésben sok ügyben jól jártam el. Adta magát, hogy ezen a vonalon kezdjek el dolgozni.

Az árnyékkormány 2023.01.30-ai sajtótájékoztatója. Balról jobbra: Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi árnyékkormánybiztos, Oláh Lajos környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter

Volt erről előzetesen valami egyezségük? Például amikor visszalépett Erzsébetváros és Terézváros parlamentiképviselő-jelöltségétől, és beállt az Ön szerint akkor esélyesebb DK-s Oláh Lajos mögé?

Nem. Akkor még a Párbeszéd képviselőjeként léptem vissza, különböző pártegyezségek alapján. A választások előtt a pártok vezetőivel nagyon sűrűn, napi szinten tartottam a kapcsolatot. De utána is beszéltünk arról, mit lehetne tenni ebben a nehéz helyzetben. Több DK-s politikussal tárgyaltam; volt olyan, akivel havonta leültünk, és megittunk egy kávét.

Például kivel?

Nemcsak a DK felsővezetőivel, hanem középvezetőkkel is.

Mondjon egy nevet!

Nem nevesítem őket, nem kaptam erre felhatalmazást. Olyanokkal, akik fontos szerepet töltenek be a DK-ban.

Miért pont a DK?

Már a választás után mondtam, hogy az ellenzéknek kormányzóképességet kell mutatnia. Egyértelmű volt, hogy az az ellenzéki párt fogja sikeresen venni az akadályokat, amelyik erre képes, továbbá határozottságot, szervezettséget mutat. Ezt a feladatot a DK végezte el. És találkoztak az elképzeléseink.

Akkor ez volt vonzó számára a DK-ban? Vagy esetleg az, hogy jelenleg a kutatások szerint a legnagyobb ellenzéki erőnek számít?

A válságban az emberek ahhoz a politikai erőhöz húznak, amely stabilitást, erőt mutat. Meggyőződésem, hogy ez a siker titka. A DK ennek az elmúlt fél évben eleget tett. Megalakították az árnyékkormányt. Ez önmagában egy jó üzenet a kormányzóképességre.

Akkor nem csak egy kommunikációs fogás? Ez jelenti a megoldást a kétharmad ellen?

Először arra is lehetett gondolni, hogy egy kommunikációs fogás. Kívülről figyeltem, és most már belülről is látom: ez egy komoly szisztematikus rendszer. Gravitál ide a tapasztalat, a szakértelem, az elhivatottság, ami a kormányzóképesség garanciája.

Bele kellene az ellenzéki pártoknak olvadni a DK-ba? Így lehetne az Orbán-kormányt megbuktatni?

Nem gondolom. Azon a véleményen vagyok, hogy kell egy domináns párt, amelyik vezeti az ellenzéket. Dobrev Klára személye nekem korábban is nagyon meggyőző volt. Amikor személyesen beszéltem vele, akkor nagyon meggyőzött. Ő egy igazán tapasztalt, energikus, határozott, de közben empatikus személy.

Pont az a fajta vezető, akire a magyaroknak szüksége van.

Akkor már nem Karácsony Gergely a példaképe?

Sokáig dolgoztam azért, hogy ő legyen az ország miniszterelnöke. Hittem benne. Az előválasztás után azonban kijelentette, hogy nem akarja ezt igazán. Orbán ellen olyan miniszterelnök-jelölt kell, aki igazán akarja ezt.

Milyen a viszonya a Párbeszéd politikusaival?

Egy részükkel továbbra is jó a viszonyom.

Karácsony Gergellyel?

Megfelelő.

Reagált valamit az átigazolásra?

Nem szeretnék erről nyilatkozni.

Annyira megromlott a viszonyuk, hogy nem is tudnának egyeztetni egymással például a budapesti szemétkérdés ügyében?

Fogok. Nyitott vagyok az ellenzéki pártok vezetőivel való egyeztetésre. 2025-ben úgyis mindenkivel találkozunk újra. Addig valószínűleg biztos, hogy lesz egy kis rivalizálás.

A Párbeszéd azért nem hagyta szó nélkül a történteket. Azt írták a DK-ra, hogy kannibalizmust folytat.

Ezt nem tartom jó iránynak. Az ellenzéki pártoknak most az lenne a legfontosabb feladata, hogy minél több embert megszólítsanak. Hatékony politika kell a megélhetési válságra, a DK ezt csinálja.

Eddigi karrierjének a csúcsa az volt, amikor Karácsony Gergely helyére országgyűlési képviselőnek beült. Melyik volt a legjobb pillanata az ülésteremben?

Jó emlékeim vannak erről az időszakról. A kongresszus döntött így. Rengeteg zöld ügyet vittem, és olyanokat is meg tudtam szólítani, akiket addig nem érdekelt a környezetvédelem. Fontos mérföldkő volt, elsőként beszéltem arról, hogy veszélyben van a Balaton a beruházások miatt.

Kocsis-Cake Olivio azonnali kérdések órájában a Parlamentben 2019.10.14-én

Karácsony Gergely mit szólt ahhoz, amikor Kálmán Olga indult az ellenzéki főpolgármester-jelöltnek?

Mindent megtettünk azért, hogy Karácsony Gergely legyen a főpolgármester. Jó impulzust adott az előválasztásnak. Az éles csata segítette Karácsonyt Gergelyt abban, hogy később nagyobb lendülettel tudja Tarlóst kihívni.

Ön politizált a legzöldebb pártban. Sőt a 2010-es VI. kerületi választáson kampányfőnöksége alatt érte el az LMP az akkori legjobb eredményét Budapesten. Mégis kilépett onnan. Mi az oka, hogy nem maradt meg a párthűsége?

Az LMP-ből való kilépést nem tartom igazi kilépésnek. Ott egy nagy komoly stratégiai vita miatt kettészakadt a párt. Nem azért léptem, mert a tutiba akartam átülni. Ott hagytuk a slusszkulcsot, a házat, és elmentünk a sivatagba úgy, hogy nem tudtuk, merre van az oázis. Inkább kockázatot vállaltam. Minden egyes lépésemnél

az volt a legfontosabb, hogyan tudom szolgálni a kormányváltás ügyét.

Környezetvédelem államigazgatás szintjén a Medgyessy-kormány idején volt utoljára. 2010-ben meg is szűnt, és a Vidékfejlesztési Minisztérium lett a jogutódja. Tehát magyarul: Magyarországon most nem létezik állami környezetvédelem. Ki a felelős ezért?

Orbán Viktor. Ő alakította ki ezt a kormányzati struktúrát. Nemcsak a környezetvédelemnek nincs minisztériuma, hanem az oktatásnak és az egészségügynek sincs. Nem véletlen.

Ezekhez a területekhez alkalmazkodnia kellene, és akkor azok korlátozni tudnák a miniszterelnök politikai manővereit. Orbán politikai krédóját az határozza meg, hogy azok a területek, amelyek az útjában állnak, azt ő bedarálja bizonyos minisztériumok alá.

Elég érdekes a kormány felépítése…

Igen. A környezetvédelmet például öt különböző tárcába szórta szét. A vízügy például a Belügyminisztériumnál van. Tényleg elég káoszos… Orbán gazdasági alapon kormányoz. De azt sem kockáztatja meg, hogy annak is csak egy minisztériuma legyen.

Ügyesen felszeletelte, hogy ki tudja játszani az érdekcsoportokat, erőket egymással szemben, illetve ellen. Teljesen kontrollált kamarillapolitikát folytat, amelynek

egyetlen fontos célja, hogy mindent ő uraljon a kormányban.

És a fenntarthatóság sem szempont a kormányzati filozófiában.

Ha bármilyen zöld ügy fókuszba kerül, mint például a napelemek fejlesztése, azokban az esetekben is csak a gazdasági szempontokat veszik figyelembe, nem azt, hogyan lehetne még kevésbé szennyezni a környezetet.

A pénz beszél.

Pontosan. A haveroknak napelemcégük van. Azért vannak betiltva a szélerőművek, mert olyan cége nincs a NER-ben senkinek. Hoztak egy szabályt: a településtől csak 12 kilométerre lehet szélerőművet építeni, ez szinte teljesen kizárja, hogy Magyarországon újabbak épüljenek. Az akkumulátorgyárral kapcsolatban ilyen szabályt nem hoztak. Érdekes kontraszt…

Átlagosan akár több mint fél tonna háztartási hulladékot termel egy ember egy évben a kutatások szerint. Vásárolni alig lehet az üzletekben csomagolásmentes terméket. Az alapoknál kellene kezdeni a környezettudatosságot.

Nagyon jó kérdés. Mindig vita tárgya, hol induljon a környezetvédelem. Mennyire felelős az egyén, mennyire az állam. Azt gondolom, elsősorban az állam van abban a helyzetben, hogy ebbe az irányba bátor lépéseket tegyen.

Azzal kellene foglalkozni most elsősorban, hogyan lehetne a drága és szennyező fosszilis energiákról a megújuló energiákra áttérni. Amíg nincs a kormánynak komoly elképzelése, addig hogyan várjuk el a lakosságtól, hogy zöldebb legyen?

Ön magánemberként mit tesz, hogy megóvja a környezetét?

Mindent megteszek, amit lehet. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Közösségi közlekedéssel járok leginkább. Energiatakarékos, hibrid autót használok. Csökkentettem a húsfogyasztásomat. Próbálok figyelni arra, hogy újrahasznosított terméket vegyek. Ahol csak tudom, csökkentem a ökológiai lábnyomomat. Támogatok zöld civil szervezeteket is.

Néhány évvel ezelőtt egy interjúban azt mondta, hogy a szociális ügyekkel, nemzetpolitikával foglalkozna szívesen. Itt van például a határon túli magyarok szavazati joga. A DK-val egyetért abban, hogy csak az szavazzon, aki Magyarországon él?

Nagyon megosztó téma. Elfogadom a DK álláspontját.

Kocsis-Cake Olivio 2023.01.23-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorban

Mi lesz a feladata árnyékkormánybiztosként?

Most kapiskálom még én is. Rengeteg munka vár rám. Ki kell építenem egy rendszert a környezetvédelemről Oláh Lajos árnyékminiszter alatt. Ennek egy részét átveszem, segítem a munkáját.

Figyelni fogjuk a kormánynak a jogszabályalkotását, a környezetvédelmi intézkedéseit, aztán ezekre érdemben fogunk reagálni. Nekem legalább 150-200 civil szervezettel kell egyeztetnem arról, hogy ha 2026-ban kormányváltás lesz, akkor milyen legyen a környezetvédelmi miniszter, hogyan működjenek a környezetvédelmi hatóságok. Nem fogok unatkozni.

Ha valamelyik fideszes politikus kiáll, és környezetvédelmi témában nyilatkozik, akkor az árnyékkormány kész lesz erre érdemben reagálni?

Ez a terv. Ott leszünk az árnyékban. Azon túl, hogy elmondjuk, mi nem jó, elmondjuk, mi hogyan csinálnánk.

Konkrét terv van már?

Éppen tegnap fogadta el az árnyékkormány azt az előterjesztést, amelyen én is dolgoztam. Abban határozottan kimondtuk, hogy az árnyékkormány ebben a formában nem támogatja a debreceni akkumulátorgyár megépítését.

Paks II ellen készül?

Jó lenne Paks II-t kiváltani, mert ebben a formában nem éri meg. Drága az orosz hitel, és a szintén orosz technológia tovább növeli a kiszolgáltatottságunkat. Nem tartom biztonságosnak sem, mert egy aktív törésvonal fölött építik. Valami olyan megoldást kellene találni, amivel biztosított lesz az ország energiaellátása a következő 10-30 évben.

Ha már atomenergia, Paks I meghosszabbítása reális forgatókönyv, mert akkor további 5-10 évre biztosított az energiaellátás. Ez ad egy kis időt arra, hogy új technológiákkal, elképzelésekkel alátámasszuk, hogy Paks II-re egyáltalán szükség van-e.

Valódi Hírek