Heil Péter: Ha Orbánon múlik, csak idő kérdése, hogy mikor emelkedik új vasfüggöny Magyarország határain

A fejlesztéspolitikai szakértő szerint minden jel erre mutat.

Olvasom a hírt: alig három évvel azután, hogy Nagy-Britannia elhagyta az Európai Uniót, a Brexit népszerűsége történelmi mélyponton van. Az egykor a kilépésre szavazók ötöde úgy érzi, rosszul döntött. Az ország 650 választókörzetéből összesen mindössze három olyan van, ahol a kilépésnek ma még többsége lenne. Az országos arány, ha ma lenne a szavazás, 56:32 lenne, a maradás mellett.

Olvasom a hírt, és arra gondolok, kell-e hamarosan hasonló cikket olvasnom Magyarországról is. Mert nemrég Orbán Viktor a közpénzen felhizlalt Mathias Corvinus Collegiumban, hű közönsége előtt kimondta, amit mi már rég tudunk: ő bizony kivinné az országot az Unióból. A Fidesz propaganda konokul tagad.

Tehát egyértelmű, hogy igaz.

2010-ben Stumpf István, a korábbi miniszter és későbbi alkotmánybíró azt mondta: nem kell félni a kétharmadtól, mert ha a Fidesz rossz útra tévedne, az EU nem fogja tétlenül végignézni a magyar demokrácia lebontását. Így is lett: az EU előbb figyelmeztetett, aztán szépen kért, majd tavaly év végén minden várakozást felülmúlóan kemény büntetésről döntött.

Az európai fejlesztési források szinte teljesen elapadtak.

Példátlan lépés, hatalmas kudarc a kormánynak.

Mit szól ehhez a miniszterelnök? Szidja az EU-t, és állítja, hogy Brüsszel becsapta. Közben gondosan ügyel arra, hogy a tárgyalásokról semmit se tudjunk meg. (Különben már régen nyilvánosságra hozta volna az EU és a kormány közötti levélváltásokat.)

És az MCC-szónoklat után egyre valószínűbb: Orbán nem a megegyezésen, hanem a helyzet élezésén dolgozik. És ha tényleg nem lesz alku, akkor majd azt mondja: látjátok, nem való nekünk az EU.

És kiléptet bennünket, akár népszavazás nélkül is.

Mivel pénz nincs, a költségvetés kivérzett, az ország az EU ingyen támogatása helyett méregdrága orosz és kínai hitelekért ácsingózik, sok tízmilliárdos felárral. Lázár János pedig százával szántja be az állami beruházásokat országszerte. Közben reális a veszélye annak, hogy a magyar diákok előtt egy éven belül bezárulnak a nyugati egyetemek kapui.

És ez mind csak a kezdet.

A mi dolgunk, hogy a kilépést megakadályozzuk. Ellenfelünk nem csak a kormány, hanem a hitetlen okosok is, akik szerint a kása sosem lesz olyan forró. Ugyanazok az okosok, akik 2010-ben Stumpf Istvánnak hittek, nem a saját szemüknek, és üdvözölték a Fidesz-kétharmadot.

Ne hagyjuk magunkat, beszéljünk világosan. Ha Orbánon múlik,

csak idő kérdése, hogy új vasfüggöny emelkedjen Magyarország határain.

Ezúttal minden irányban.

Dr. Heil Péter

A szerző fejlesztéspolitikai szakértő, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt elnökhelyettese.

Valódi Hírek