Még el sem kezdődött, máris tovább drágult az atlétikai vb

Enélkül sem olcsó.

Tavaly augusztus végén jelentették be, hogy Németh Balázs, az M1 Híradójának bemondója „közös megegyezéssel távozik az állami médiától”. Nemsokkal később az is kiderült, hogy ő lett a jövő évi budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Azzal kapcsolatban nagyon titkolóztak, mennyibe kerül magának a versenynek a megrendezése, egy valami azonban kiderült: nettó

2,1 milliárd forintos

keretszerződést kötöttek a nyíltan a Fidesszel szimpatizáló Balásy Gyula két cégével a vb rendezvényszervezési és kommunikációs feladatainak első ütemére.

Most az RTL.hu kiderítette, hogy ezzel a szerződéssel egy időben egy másik nagy értékű szerződést is kötöttek, amely szorosan kapcsolódik a rendezvényhez.

Október 5-én maga Németh szignózta:

Úgy tűnik, a 2,1 milliárd forint + áfa értékű keretszerződésbe valamiért nem fért bele a sportág népszerűsítéséhez kapcsolódó programok rendezvényszervezése és kommunikációja, így erre újabb megbízást kötött a Németh Balázs által vezetett cég, ugyancsak Balásy Gyula vállalkozásaival, a Lounge Event Kft.-vel és a Visual Europe Zrt.-vel, nagyjából két héttel az előző kontraktus után.

A keretszerződés nettó összege

1 milliárd 140 millió forint,

ebből a szervező cég nettó 798 millió forintra vállalt lehívást, a fennmaradó 30 százalék, nettó 342 millió forint opció.

A szerződés az aláírás napjától a keretösszeg kimerüléséig (beleértve az opciós összeget), de legkésőbb 2023. július 31-ig hatályos. Az EKR-be feltöltött szerződések mellékleteit, így a műszaki leírást sem csatolták, így a konkrét feladatokról közelebbit nem lehet kihámozni a dokumentumokból. A beszerzést – mint gyakorlatilag az összes, állami kommunikációs és rendezvényszervezési tendert – a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal bonyolította.

A minimumra tekert kommunikáció ellenére tehát kirajzolódni látszik, hogy nem csak az egyre dráguló, most éppen valahol 246 milliárd forintos költségnél járó atlétikai stadion lesz költséges.

A Szabad Európa idézte a Sports Examiner 2018-as cikkét, amely szerint a kormány 111 millió dollár (akkori áron: 277,7 milliárd forint) garanciát vállalt az atlétikai vébére. Az összehasonlítás kedvéért: a tavalyi, oregoni világbajnokság 85,6 milliót vitt el (ebből csak tízmillió dollár volt az állami pénz, 16,5 millió jött a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől /IAAF/), a 2017-es londoni eseményre pedig 80 millió dollárt költöttek. A lap megkereste az IAAF-et, így tudták meg, hogy az amerikaitól eltérően nem támogatják a magyar rendezésű vb-t, ezt ugyanis nem kérte a magyar kormány.

(rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek