Eltemették Tamás Gáspár Miklóst – így búcsúztatták a neves filozófust

Nyugodjon békében!

A budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra kedd délután Tamás Gáspár Miklós filozófust, közírót, az SZDSZ volt országgyűlési képviselőjét.

Az ismert filozófus január 15-én, hetvennégy éves korában vesztette életét, a legtöbben TGM-ként ismerték.

A Kádár-korszak egyik ismert rendszerellenes bírálója 1948-ban született Kolozsváron. A helyi Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett diplomát 1972-ben, majd 1978-ig egy irodalmi folyóirat szerkesztője volt — ekkor Magyarországra települt, ahol az ELTE Bölcsészettudományi Karán kapott állást.

1980-ban az ellenzékisége miatt kirúgták állásából, ekkor a rendszerellenes értelmiség egyik szimbólumává vált Magyarországon.

A rendszer fokozatos enyhülésével 1985-ben oroszlánrészt vállalt az ellenzék monori találkozójának megszervezésében, amely az egyik kulcseseménnyé vált a rendszerváltás folyamatában.

A keddi szertartáson több százan, köztük ellenzéki politikusok, illetve Tamás Gáspár Miklós egykori párttársai is részt vettek.

Beszédet mondott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

„A veszteség felett érzett gyászban egy vagyok a tisztelők széles táborából, egyike az olvasóknak és a küszködve értőknek, és azoknak a demokrata politikusoknak, akiken Tamás Gáspár Miklós az elvszerűséget és a bátorságot kérte számon sokszor.

Igaza volt.

Így aztán egy vagyok azok közül, akiket – drága Gazsi – olyan okosan, olyan jogosan tudott elküldeni a »jó fenébe«, hogy az embernek időnként kedve támadt elindulni…”

— mondta beszédében Karácsony Gergely, hozzátéve, TGM életműve számára „az igazság mibenlétének több évtizedes keresését” jelenti.

„A legfontosabb igazság pedig: az emberi méltóság egyetemessége, egyenlősége és visszavonhatatlansága”

— mondta a főpolgármester.

Karácsony elmondta, a filozófus követőinek tábora nemcsak növekedett, de meg is fiatalodott az elmúlt években, és ez jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy a „politikai kultúra elhasznált rutinjaiból” kilépve „visszavívjuk magunknak a teret, amiben a politikáról, mint gyakorlati erkölcsi kérdésről vagyunk képesek beszélni és vitatkozni„.

A főpolgármester után Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere is beszédet mondott, amelyben úgy fogalmazott:

„Ma a kortárs magyar közgondolkodás legnagyobb rocksztárjától búcsúzunk.”

Beszédet mondott a temetésen az egykori demokratikus ellenzék tagja és SZDSZ-alapító Hodosán Róza és Radnóti Sándor irodalomtörténész, az MTA levelező tagja, aki az SZDSZ Országos Tanácsának volt tagja a párt megalakulása utáni első években. Felszólalt Selyem Zsuzsa romániai magyar irodalomtörténész és Sipos Balázs irodalomtörténész is.

Tamás Gáspár Miklóst a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti, egykori belvárosi otthona emléktáblát kap.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán is megemlékezett a filozófusról.

(Karácsony Gergely/Facebook / telex.hu nyomán)

Valódi Hírek