„Ez tarthatatlan!” — Karácsony Gergely nagyon kiakadt, miután az Orbán-kormány átejtette a fővárost

Kemény szavakkal kritizálta a kormányt.

Hetek óta tartó kemény adok-kapok zajlik a főváros vezetése és a kormányzat között a Lánchíd ügyében. Mint ismert, a felújítás jelenlegi szakaszában már szabad az út a buszok, a kerékpárok, a taxik és a motorkerékpárok előtt, azonban a gyalogosok és az autósok még nem használhatják az átkelőt.

A Fővárosi Önkormányzat ígérete szerint a lakosság bevonásával fognak dönteni a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről. A rekonstrukció idén ősszel zárul, és az is lehet, hogy annak befejeztével a gyalogosokat igen, az autókat azonban nem engedik vissza a hídra.

A kormány 6 milliárd forintos támogatást ígért a fővárosnak város legrégebbi hídjának felújítására, azonban az összeget a kabinet a mai napig nem utalta el. Indoklásuk szerint azért nem, mert csak az eredeti forgalmi rend visszaállítása esetén küldik el a megállapodásban foglalt összeget. A budapesti városvezetés szerint azonban

ez egyértelmű ígéretszegés,

mert megígérte a kormány, hogy 6 milliárddal forinttal támogatja a felújítást.

Karácsony Gergely pénteki bejegyzésében keményen bírálta a kormányzatot a beígért támogatás elmaradása miatt. A főpolgármester bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

Hol van itt az egyenlőség?

Kis példabeszéd főváros és állam viszonyáról, a szikár tények és a számok alapján, meg sem próbálva letagadni:

ez így méltatlan, igazságtalan, tarthatatlan.

A Fővárosi Önkormányzat a mai napon „önként vállalt” – na persze – feladata keretében 6.348.716.784 forintot átutalt a magyar kormánynak. 6 milliárd 348 millió 716 ezer 784 forintot. Ez 348 millió forinttal több, mint a Lánchíd felújítására a kormány által ígért támogatási összeg.

És ez csak a januári fizetési előírásunk.

Minden önkormányzat a kötelező feladatainak ellátásra kap normatívát a kormánytól. Ezek a főváros esetében:

  • zöldterületgazdálkodás;
  • közvilágítás;
  • köztemető működtetés;
  • közutak támogatása;
  • nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása;
  • óvodák működésének támogatása;
  • hajléktalanellátást biztosító intézmények támogatása;
  • gyermekétkeztetés támogatása;
  • múzeumok, könyvtárak és közművelődési feladatok támogatása.

Ebből vonják még le a Fővárosi Önkormányzat által bérek után fizetett adókat, járulékokat, és a szolidaritási hozzájárulás címen befizetett adót. Mindennek az egyenlege: nemhogy nem kapunk egy fillért sem a kormánytól, hanem még mi fizetünk 6,348 milliárd forintot.

Csak ebben a hónapban.

És igen, a listából nem véletlenül maradt ki a közösségi közlekedés, mivel erre egyetlen fillér támogatás sem érkezik januárban a kormánytól.

Egy kis adalék még a teljes képhez:

  • a közvilágításra január hóra a kormány által normatívában adott összeg 293 millió forint lenne (de hát ez is csak virtuális, hiszen az elvonások után ez nincsen); januárban közvilágításra 1,4 milliárd forintot fizettünk csak áramdíjként;
  • a közvilágítás áramdíja áfaköteles, ezért ez 1,1 milliárd forint nettó összegből, és 300 millió forint áfából áll össze. Vagyis abból a 300 millióból, ami megy az államkasszába, pusztán azért, mert este kivilágítjuk a város utcáit és tereit. Vagyis ha a kormány ténylegesen adna is pénzt a közvilágításra, és nem venné el egy lendülettel, akkor is az adótartamát fedezné ennek a közszolgáltatásnak.

És akkor olvasom, hogy mindazon fejlesztésekre, amivel eddig oly büszkén kampányoltak Budapesten, és azokra is, ami a város forgalmát alapvetően meghatározó agglomerációs fejlesztésekre vonatkozik, az illetékes miniszter azt írja: „lezárni, nem, soha”.

Innen kell továbblépnünk, ezt kell meghaladnunk Budapesten.

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek