Sosem találnád ki: Novák Katalin megtalálta Magyarország legjobb barátját

Nincsenek is messze.

Magyarország olyan hidat jelent az Európai Unió felé, amely segíthet Bosznia-Hercegovinának és a nyugat-balkáni térségnek kiépíteni a kapcsolatokat az európai közösséggel

jelentette ki Željka Cvijanović, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke hétfőn Budapesten, miután Novák Katalinnal találkozott.

Novák közben arról beszélt, hogy

Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja.

Közös sajtótájékoztatójukon Željka Cvijanović kijelentette: országa hálás azért, hogy „Magyarország olyan megértéssel fordul a Nyugat-Balkán felé, amilyet nem sokan mutatnak az EU-ban„.

Nagyra értékelik Magyarország jó kapcsolatát Bosznia-Hercegovinával és a nyugat-balkáni régióval, és fontos, hogy Magyarország megmutatta, komolyan gondolja a gazdasági együttműködést is a térséggel — tette hozzá.

Szerinte

mindig megértésre találnak Magyarország részéről,

bármi történik is a régióban, és Magyarország minden nyugat-balkáni országgal kiváló kétoldalú kapcsolatokat ápol.

Novák Katalin elmondta: üdvözölte, hogy Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében megkapta az uniós tagjelölti státuszt. Szerinte ennek a folyamatnak nem szabad lassulnia, leállnia.

A magya államfő szerint a Nyugat-Balkán kiemelten fontos, és kulcsa lehet az európai jövőnek.

„A nyugat-balkáni országok „számíthatnak ránk”, Európában van a helyük, nemcsak történelmileg, értékrendjükben, eszmeileg és földrajzilag, hanem jogilag és gazdaságilag is”

— jelentette ki Novák Katalin.

Hozzátette: kiemelt célkitűzés a Nyugat-Balkán stabilitása is, ezért is vannak ott magyar katonák; Bosznia-Hercegovinában 164 magyar katona szolgál misszióban.

Kérdésre válaszolva Novák Katalin kifejtette: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos és kulcsa lehet az európai jövőnek. Az, hogy a Nyugat-Balkán Európán belül vagy kívül lesz a következő évtizedekben,

meghatározza az EU fejlődését is.

Azt mondta, a nyugat-balkáni országoknak az EU-n belül van a helyük, s ebben Magyarország kulcsszerepet játszhat.

„Ismerjük az ottani gondolkodást, az ottani sajátosságokat, így

egyfajta fordítók lehetünk az EU és Nyugat-Balkán között”

— közölte az államfő.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek