A változás állandó – Kenyeres Bence főszerkesztői köszöntője a Nyugati Fényen

Sok újdonsággal készülünk — elveink azonban nem változnak.

Mindössze hároméves voltam, amikor a legutóbbi Magyar Köztársaság első szabadon választott elnöke leköszönt hivatalából. A rendszerváltás utáni magyar politika legnépszerűbb közéleti szereplője számos, a politikai árkok betemetésére szolgáló gondolattal gyarapította a politikai agórát.

1993. január 1-jén, röviddel az éjféli Himnuszt követően Göncz Árpád ezt mondta ünnepi beszédében:

{A}rra ürítsük poharunkat, hogy megint csak sikerült megőriznünk értékeink javát,

az emberségünket és önmagunkat,

s ne firtassuk, hogy milyen áron. Arra, hogy győztük az évet kitartással, türelemmel és ötletekkel.

Hogy lassacskán, tetszik, nem tetszik, de megtanuljuk:

csak együtt, egymással szót értve juthatunk egyről kettőre.

Kormány és nép. Párt és párt. Munkaadó és munkavállaló. Család és család. Férfi és nő. Szomszéd és szomszéd. Mert ebben van az erőnk. Az ország ereje. És semmi másban.”

30 év telt el azóta, hogy elhangzott e megrendítően szép beszéd. 2023-ban ugyanolyan létjogosultsága van az igaz szavaknak, a bölcs, megfontolt beszédnek.

Az igazságot azonban felváltotta a gazság, a tiszta beszédet pedig a gátlástalan hazudozás. Az időről időre kreált ellenségektől azt várja a politika, hogy elterelődjön a figyelem a valódi, napi problémákról, az ország helyzetéről.

A jelen Magyarországán a közéleti diskurzus szélsőségessé válása családokat szakít szét, embert ember ellen fordít. Holott az országunk közös; nem szabad, hogy az ellenfelek egymás ellenségei legyenek.


A mai nappal hivatalosan is átveszem a Nyugati Fény hajójának kormányrúdját. A portálnál — egy néhány hetes szünettől eltekintve — több mint két éve dolgozom, és én kaptam a felkérést, hogy a következő időszakban új lendületet adjak a lapnak.

Köszönjük a távozó főszerkesztő, Mandula Viktor munkáját! Az oldal felépítésében elért érdemei vitathatatlanok. Kiemelendő tény, hogy a jelenlegi kormánypárti médiatúlsúly mellett, a sokmilliós hirdetésekkel kitömött oldalakkal szemben a semmiből húzott fel egy több százezer embert elérő hírportált.

Figyelemre méltó, hogy a saját tapasztalait felhasználva, érdemi segítség nélkül dolgozott meg azért, hogy komoly olvasótáborral rendelkező oldal váljon a portálból. Azt megígérhetem neki, hogy a jövőben a Nyugati Fény növekedését szem előtt tartva fogok dolgozni, és ennek érdekében sok újdonsággal készülünk.

Az oldal továbbra is kiáll a szabadságért és a hazánkban egyre csorbuló demokratikus jogokért, azonban hangvételében szolidabb, retorikájában a politikailag el nem kötelezetteket is jobban megszólító irányvonalat fog képviselni.

Olyan hír- és véleménymagazint szeretnék, amellyel lehetőséget nyújtunk a különböző vélemények ütköztetéséhez. Egy portált, amely nem része a közélet konfliktusainak, hanem narrátora azoknak.

Az én szerepfelfogásom szerint a média a hatalom ellenőrzésére szolgál. Ez azt is magában foglalja, hogy egy újságíró soha “nem lehet kormányon”, tehát nem szolgálhatja a hatalmon lévőket. Véleményem szerint a hivatalban lévő pártokkal mindig kritikusnak kell lenni, függetlenül attól, ki van a kormányrúdnál.

A jelenleg kormányzó erők az elmúlt húsz évben számtalan pártfüggetlen szimbólumot sajátítottak ki. Minden a kokárdával kezdődött, majd folytatódott a magyar zászlóval és a hazával. Végül odáig jutottunk, hogy a nemzet fogalmát is a Fidesszel azonosítja a többség.

Természetesen nem szabad elvitatni az ellenzék felelősségét abban, hogy a kormányellenes szereplők sok esetben rossz válaszokat adnak a társadalom számára fontos kérdésekre, ügyekre. Az ellenzéknek rengeteg hibája van, az ország szétszakításáért azonban a Fidesz a felelős.

A legelkötelezettebb kormánypártiak szerint az, aki más követ fúj, mint a fősodrot képviselők, az nem szeretheti a hazáját. Pedig ez nincs így: az, aki melldöngetve hirdeti magyarsága iránti elkötelezettségét, nem biztos, hogy jobban szereti a hazáját, mint az, aki „csupán” a szívében őrzi magyarságát.

Mindemellett azonban ellenzékiként sem szabad mindenben a rosszat, a hibát látni. Egy kritika az érvektől és az ellenérvektől hiteles, az elvakult gyűlölet ahhoz vezet, hogy végül lehagy minket a valóság. Az elmúlt közel 13 év zord valósága. A hibásan vagy soha le nem vont tanulságok jelene.

Hitvallásom szerint mindenkit megillet a hiteles tájékoztatás. Célom, hogy az olvasót gondolkodásra késztessük, hogy az igazságot mindenki meg tudja különböztetni az átveréstől.

A jelen Magyarországán egyre kevesebb lehetőség nyílik a kormánytól független vélemények megjelenítésére, a szabad kritikára. Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy egyre fogy a levegő a kormányfüggetlen médiumok körül. Szeretném, ha a Nyugati Fény ebben a közegben a szabad véleménynyilvánítás bástyája lenne.

A portál vezetésváltása azt is jelzi, hogy a jövőben más stílusú cikkekkel találkozhatnak majd az olvasók. Az olvasó szolidabb címekkel találkozhat, azaz “lejjebb csavarunk a hangerőn”; a kevésbé expresszív és karcos szóhasználat azonban nem jelent irányváltást a hitvallásunkban.

Az elmúlt években az ellenségképzés új fokozatra kapcsolt. Olyan országban élünk, ahol a vezető politikusok fennhangon hirdetik, hogy gyűlölni kell a másként gondolkodókat. Pedig végső soron mindannyian ugyanazon ország polgárai vagyunk —

az ellenfeleink nem lehetnek az ellenségeink.

Éppen ezért a cikkeink mindenkinek szólnak. Mindenkinek, aki hisz a szabad diskurzusban. Mindenkinek, aki a kritikátlan dicséret helyett arra vágyik, hogy valaki rámutasson a hatalmi visszásságokra.

Mindenkinek, aki hangot akar adni az elhallgattatni próbált embereknek.

Szerzőink a jövőben — a rövid átállási időszakot követően — arcukat, nevüket adják az általuk írt tartalmakhoz a hiteles tájékoztatás érdekében. Az elkövetkező időszakban több teret biztosítunk az olvasói visszacsatolásnak, a kritikáknak, az építő ötleteknek.

A következő időszakban lehetőséget kívánunk adni a szabad vitának! A magyar közéletben fájóan hiányzik egy olyan színtér, ahol lehetőség nyílik a különböző vélemények ütköztetésére. Várjuk a jó tollú szaktekintélyek, civil értelmiségiek írásait!

Az oldal az elkövetkezendő hetekben számos újdonsággal készül. Új rovatokkal, saját interjúkkal, véleménycikkekkel és további érdekességekkel várjuk régi és új olvasóinkat!

A Facebook az elmúlt hónapokban jelentősen korlátozza a közéleti tartalmak elérhetőségét, és ez nem csupán a politikusokra, hanem a hírportálokra is vonatkozik.

Ahhoz, hogy olvasóink a jövőben mindenről naprakészen értesüljenek, kérjük, mentsék el könyvjelzőként, és folyamatosan keressék fel a

www.nyugatifeny.hu

oldalt!

Tisztában vagyok azzal, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni. Mindemellett azonban szeretnénk, ha egy olyan információforrásként tekintenének olvasóink a portálra, amely biztos iránytűként szolgál a mindennapok információs útvesztőjében.

Jelenleg olyan időket élünk, amikor a pártpolitikailag független médiumokat sorra süllyeszti el a hatalom. Ebben a helyzetben a Nyugati Fényt egy olyan bástyának tartom, ahol a kritikus, hatalomtól független vélemények továbbra is megjelenhetnek. Ez a biztonság fontos számomra abban a világban, ahol a káosz egyre nagyobb méretet ölt.

Kenyeres Bence
főszerkesztő

Valódi Hírek