Nem találod ki, mi jutott eszébe Orbánnak a Himnuszról

Meglepő.

Magyarország ugyanúgy, mint kétszáz éve, a Himnusz születésének napján, még mindig magyar ország

— mondta a miniszterelnök vasárnap, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten.

Orbán Viktor kijelentette:

mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt;

ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal„. Érdekes tehát, hogy a kormányfőnek

a Himnuszról is a bevándorlás jutott eszébe.

Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások,

és ezt a másságot a magyar kultúra adja

— jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő beszédében üdvözletét küldte a „pannon Veszprém városának„, amely mostantól Európa kulturális fővárosa, szerinte bizonyítva Antall József egykori miniszterelnök kijelentését, miszerint „magyarok vagyunk, tehát európaiak„.

Mi nem nagyon látjuk az összefüggést, mindenestre a kormányzati kommunikáció nem hazudtolta meg önmagát. A magyar Himnusz születésének 200. évfordulján sem futotta magasröptű gondolatokra a kormányfőtől és a honvédelmi minisztertől sem hallhattunk a magyar kulturával összefüggő gondolatokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormányzati narratívát erősen uraló félelemkeltéssel köszöntette a magyar kultúra napját.

A veszélyek korát éljük, amelyben Magyarország elkötelezett a béke mellett, de a békéhez erő, a fiatalok ereje kell, ezért kezdtük el és folytatjuk a fiatalítást a Magyar Honvédségben

— mondta a honvédelmi miniszter Kaposváron vasárnap.

Hozzátette: a lánglelkű költő egy olyan haderőnek vált a hősévé, amely jóformán a semmiből, pillanatok alatt alakult és vált képessé a nagy, professzionális, ám elbizakodott császári haderő legyőzésére.

A honvédelmi miniszter szerint az 1848-as magyar haderő „a fiatalok hadereje volt„, az ő energiájukra, tettvágyukra, természetes lendületükre épült, és szerinte most is erre az energiára van szükség.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek