Kőkeményen kiosztotta Zacher Gábor Orbánt

Nem finomkodott.

Zacher Gábor orvos az RTL Portré című műsorában többek között arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon rossz az egészségügyi kultúra, és ezen például sokat segítene, ha az ország egy nagyon elhízott vezetője kiállna, és arra biztatna,

hogy fogyjunk le 25 kilót.

A Honvédkórház sürgősségi osztályának korábbi vezetője, toxikológus szakorvosa a koronavírus-járvány hazai kezeléséről is beszélt, de érintette az általános népegészségügyi helyzetet is, amivel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy

a megelőzhető betegségek halálozási rátája Magyarországon a legmagasabb az Európai Unióban.

„Költünk bombás óriásplakátokra több tízmilliót, de arra nincs pénz, hogy prevencióra, megelőzésre költsünk”

— mutatott rá az orvos, aki hozzátette, azért nem járunk szűrésekre, mert információhiány van, ami miatt tízszer annyi nő halhat meg itthon méhnyakrákban, mint Finnországban.

Hangsúlyozta: az alkoholizmus népbetegség Magyarországon, becslések szerint 800 ezer alkoholista él itthon. Zacher Gábor szerint évente 30 ezren halnak meg alkoholtól, és 60 ezren drog miatt.

Az orvos kiemelt problémának tartja, hogy az alkoholt életérzéshez kapcsoljuk, amit a reklámokon keresztül is közvetítenek. Az egyedüli megoldást abban látja, ha a felnövő generáció megtanul kulturáltan inni, és a fiatalok megkapják az ehhez szükséges információs és szociális hálót.

Zacher egy másik veszélyeztető tényezőre, az elhízásra is felhívta a figyelmet, ugyanis szerinte

a magyaroknak az elhízott miniszterelnökünk tudná a legjobb példát mutatni.

„Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna”

— mondta Zacher, aki megjegyezte, ha az ország egyik vezető személyisége keményen elhízva kiállna az emberek elé, és azt mondaná: emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna.

Mint mondta, számos komoly betegség megelőzhető lenne ezáltal, ehhez azonban fel kellene vállalni a változást.

A Zacher Gáborral készült beszélgetés itt tekinthető meg:

(rtl.hu / telex.hu nyomán)

Valódi Hírek