Váratlan fordulat: Navracsics bejelentette, mikor adja be lemondását

Maga vallott róla.

Navracsics Tibor, uniós pénzekért felelős miniszter a Partizánnak adott szerda esti interjújában közölte, március végéig kellene, hogy megállapodás szülessen a befagyasztott Erasmus-pénzekről. Navracsics kérdésre válaszolva azt mondta, hogy amennyiben neki felróható okokból mégsem sikerülne megállapodni az Európai Bizottsággal,

akkor beadja a lemondását.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság a múlt héten levélben figyelmeztetett, hogy nem köthetnek új uniós támogatási szerződéseket azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeknek ilyen alapítványok a fenntartói.

A huszonegy magyar egyetemet érintő intézkedésről az uniós testület a saját szolgálatainak és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságoknak tavaly év végén írt levelet az ügyben.

Az uniós testület javaslatára még tavaly december 15-én döntöttek az Európai Unió Tanácsában ülő nemzeti miniszterek egyes magyar támogatások visszatartásáról. A 27 tagállamból 25 igennel szavazott a kérdésben.

A tagállamok kimondták:

a közérdekű alapítványoknál „súlyos kockázatot” látnak az uniós költségvetésre,

„amelyet a leginkább úgy lehet kezelni, ha megtiltjuk új jogi kötelezettségek vállalását bármely ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal és az általuk fenntartott bármely jogi személlyel, bármely közvetlen vagy közvetett” uniós irányítású programban. Előbbiek közül kettő, az Erasmus+-csere- és a Horizont Európa kutatási program érinti az egyetemeket.

A Bizottság többek között azt kifogásolta, hogy magas rangú politikusok is lehetnek kuratóriumi tagok.

Navracsics azt állította, a kormány nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottságtól. Megjegyezte: ha feltétel lesz, lemond a kuratóriumi elnökségéről, de a következő két-három hónapban – mondta – meg fognak állapodni, ahogy korábban is „számtalan, ennél sokkal jelentősebb kérdést” is rendeztek. Hozzátette: ez nem jelenti, hogy ne férnénk hozzá az uniós forrásokhoz.

Gulyás Márton többször is rákérdezett a minisztertől, hogy vajon nem mennének-e jobban a tárgyalások, ha a Fidesz még mindig a legnagyobb uniós politikai közösség, az Európai Néppárt tagja lenne-e.

„Lehet”

– válaszolta tömören Navracsics, aki elismerte:

„Az én munkámat érdemben segítette az, hogy én tagja vagyok az Európai Néppártnak.”

Navracsics jövő szerdán és csütörtökön fog tárgyalni Brüsszelben, miután Varga Judit, igazságügyért felelős kollégája a jogállamisági feltételességi eljárás miatt elfogadott törvénycsomagról egyeztet hétfőn és kedden.

Navracsics elmondta, egy hét múlva nem számít érdemi eredményekre. Mint mondta, „elkezdjük a problémák azonosítását” és az álláspontok közelítését, de március végéig kellene megegyezniük.

„Ha nekem felróható okokból” mégsem sikerül, akkor – mint korábban ígérte –

beadja lemondását.

Az uniós tagállamok március 16-ig adtak határidőt a magyar kormánynak arra, hogy bemutassák, hogyan kezelik a jogállamisági aggályokat.

A Partizán teljes adást itt lehet megtekinteni:

(Partizán/Youtube / telex.hu nyomán)

Valódi Hírek