Világsztárral fotózkodott L. Simon László — sosem találod ki, kivel szelfizett

Átölelték egymást.

Eric Roberts is szerepel az 1242 – A Nyugat kapujában című, magyar-mongol-ausztrál-angol koprodukcióban, amelynek a gyártására a közelmúltban a Nemzeti Filmintézet újabb egymilliárd forintot ítélt meg.

„A világsztár Julia Roberts szintén világsztár bátyjával.

Eric Roberts Budapesten forgat az 1242 – A Nyugat kapujában című, nemzetközi koprodukcióban készülő mozifilmben”

írta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Facebook-oldalán, bejegyzéséhez mellékelve egy szelfit is, amelyen Eric Roberts baráti gesztusként átölteli őt. Az esetre a hvg.hu hívta fel a figyelmet.

A „tatárjárásos” filmként emlegetett mozifilm forgatása már nagy erőkkel zajlik, sőt a Nemzeti Filmintézet nemrég ítélt meg újabb bő egymilliárd forintot gyártási támogatásként a produkció számára a megnövekedett költségek fedezésére — írta a lap.

A Soós Péter rendezésében, Michael Ironside, Eric Roberts és Ray Stevenson nevével fémjelzett film tavaly áprilisban

1 milliárd 268 millió forintot kapott az NFI-től,

majd ezt az összeget decemberben megduplázták:

újabb 1 milliárd 232 millió forinttal növelte az állam a film költségvetését.

Sipos Kornél, a film producere a film.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az elszálló árak miatt kellett újabb támogatásért folyamodniuk.

„Összetett okai vannak, ami a pályázati rendszer jellegéből is adódik. Tavalyelőtt, 2021 decemberében adtuk be a pályázatot, amit áprilisban fogadtak el, és augusztus végén írtuk alá a szerződést.

2021 december és 2022 augusztus közben viszont sok minden történt: a háború, az elszálló energia és benzinárak, a KATA megszűnése, elszállt a dollár és az euró árfolyam.

Ezzel nem tudtunk mit kezdeni, a nemzetközi szereplőink dollárban kapják a fizetésüket, a szerződések megvoltak, a dátumokat nem tudtuk volna tolni. Az addigra nem volt váratlan, hogy pótköltségvetéssel kell a Filmintézethez forduljunk,

még ha az összeg mértéke váratlan is volt”

— mondta a producer.

A portál összesítéséből kiderül, hogy Az 1242 – A Nyugat kapujában a harmadik legtöbb támogatást kapott történelmi televíziós produkció lesz itthon. A nemzetközi partnerek hozzájárulásával és a 30 százalékos filmszakmai adókedvezménnyel együtt

összköltségvetése pedig eléri a 3 milliárd 700 millió forintot.

  • A Hunyadi-sorozat 10,5 milliárd forint állami gyártási támogatást kapott,
  • a készülő Petőfi-film, a Most vagy soha! 4,5 milliárdot,
  • a Hadik 2,36 milliárdot,
  • a Semmelweis-film 2,26 milliárdot,
  • míg az Aranybulla-sorozat 692 millió forintot.

Megjegyezték, a „tatárjárásos” történelmi produkcióban eredetileg Kevin Spacey-t is szerepeltették volna, de miután büntetőeljárást indítottak ellene zaklatás miatt, úgy elesett a film főgonoszának szerepétől.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek