Kiszivárgott a kormány legújabb terve, súlyos dologra készülnek

A saját ígéretükkel mennek szembe.

Több, egymástól független forrás erősítette meg az Eurológus értesülését, miszerint

a magyar kormány blokkolja az európai békekeret 500 millió euróval való bővítését.

A békekeret célja, hogy az Európai Unió képessé váljon a fegyveres konfliktusok megelőzésére, illetve a béke megőrzésére. Ezzel kapcsolatban igen figyelemreméltó tény, hogy

a Fidesz politikusai minden platformon a béke fontosságát sulykolják,

most azonban mégis a békekeretbe delegált források blokkolására készülnek.

Az uniós tagállamok 2021 márciusában döntöttek a békealap létrehozásáról. Ennek oka, hogy az EU költségvetéséből nem lehet fegyvervásárlást finanszírozni, így a tagállamok külön-külön kell hozzájárulniuk a béke megőrzéséhez.

Eddig összesen hat alkalommal delegáltak pénzt a tagállamok, mindösszesen 3,1 milliárd euró értékben. Az Orbán-kabinet eddig minden alkalommal áldását adta az újabb források felhasználásához, most azonban úgy tűnik, e folyamat végéhez fog érni.

A külügyminiszterek tanácsa decemberben egyébként megállapodott a költségkeret további emeléséről, így Szijjártóék az ígéretüket is megszegik azzal, ha vétóznak. Az Eurológusnak nyilatkozó egyik forrás kiemelte: december közepén Orbán Viktor is áldását adta az újabb költségkeret-emelésre, így

ez a lépés szembemegy a megállapodással.

A Külügyminiszterek Tanácsának döntése szerint idén 2 milliárd euróval kellene emelni a pénzügyi keretet, és ezt az összeget a jövőben tovább lehetne emelni: 2027-ig összesen 5,5 milliárd euróval –2018-as árakon — emelkedhetne az alapban található összeg.

Az EU külügyminiszterei legközelebb hétfőn találkoznak egymással. Itt Szijjártó közölheti az Ukrajna támogatásával kapcsolatos álláspontot is. Tegnap megírtuk, hogy a fideszes EP-képviselők tartózkodtak a további támogatással kapcsolatos kérdéskörben — ez különösen a lengyeleknél verte ki a biztosítékot.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek