Itt van Szijjártó nagyszabású bejelentése — erre várt a fél ország

Hurrá!

A hazai gazdaság sokat profitál a Magyarország és Mexikó közötti együttműködés fejlődéséből, számos magyar vállalat erősíteni tudta jelenlétét a latin-amerikai ország piacán

— jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mexikóvárosban.

A tárcavezető azt mondta: Mexikó az utóbbi időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára a legfejlettebb iparral rendelkező tizenöt ország közé tartozik a világon.

Magyarország számára Mexikó az első számú partner

Latin-Amerikában, az együttműködés, a helyi gazdaság és ipar fejlődéséből pedig magyar vállalatok is sokat profitálhattak az elmúlt években. „Azért dolgozunk, hogy ez a jövőben is így legyen” — jelentette ki.

Az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült évente egymilliárd dollár fölött stabilizálni a kereskedelmi forgalmunkat, jelentős magyar többlettel. A tavalyi évben is hét százalékos növekedést lehetett regisztrálni

— húzta alá.

Szijjártó Péter nagy eredményként értékelte, hogy

egyre nagyobb a kereslet a magyar cégek termékei és szolgáltatásai iránt,

főként a digitális építőipari tervezésben, a gyógyszeriparban, az egészségügyi eszközök gyártásában és a nyomdaiparban.

Ezen iparágakban a magyar termékek iránti kereslet növekedése magyar beruházásokat is indukál

— közölte.

Majd komoly lehetőségnek nevezte az élelmiszerbiztonság terén

világszínvonalat produkáló” magyar cégek

számára, hogy a mezőgazdaság bizonyos területein Mexikó GMO-mentesítést tervez. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy decemberben megindult a magyar baromfitermékek exportja, és szerinte a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a következő években a kereslet további bővülésére számíthat Mexikóban.

A miniszter idejétmúltnak minősítette a több mint húsz éve megkötött együttműködési megállapodást az Európai Unió és Mexikó között, ezért annak korszerűsítését szorgalmazta annak érdekében, hogy „a rendkívüli nehézségekkel küzdő európai kontinens profitálni tudjon a mexikói gazdasági növekedésből, ezt pedig hatékony és rugalmas aktív együttműködéssel lehet elérni„.

Végezetül emlékeztetett, hogy a világ második legnépesebb katolikus országának számító Mexikót hat éve erős földrengés rázta meg, súlyos károkat okozva több templomban. Magyarország pedig vállalta a mexikóvárosi Jézus Szíve templom és a tepoztláni kolostortemplom felújítását, mintegy 600 millió forintból.

A Jézus Szíve templomot nemrégiben már sikerült átadni, visszaadni a hívő közösségnek, ma pedig a Mexikóváros melletti kolostortemplomnak a magyar kormány támogatásával felújított részeit adjuk át, adjuk vissza a katolikus közösségnek

— jelentette be.

Fontos összekötő kapocs Mexikó és Magyarország között a kereszténység, a keresztény hagyományok, a keresztény örökség tisztelete

— jegyezte meg.

Ránk, magyarokra a világon

minden olyan keresztény közösség számíthat,

amely valamilyen oknál fogva bajba kerül

— tette hozzá.

Szijjártó Péter helyi kollégájával, Marcelo Ebrard Casaubonnal, a gazdasági és a kulturális miniszterrel, Raquel Buenrostro Sánchezzel és Alejandra Frausto Guerreróval, valamint helyi vállalatok vezetőivel is találkozik a nap folyamán.

(MTI folyamán)

Valódi Hírek