Ellenáll Pintérék parancsának, 22 napja nem hajlandó dolgozni egy bátor pedagógus

Addig, amíg a hatalom nem hallgat rájuk.

Weszely Kinga, egy budapesti középiskola média szakos tanára december 1-je óta nem tartja meg az óráit, ehelyett az intézmény folyosóján ül, hogy így hívja fel a figyelmet a közoktatás tarthatatlan helyzetére.

Közel egy hónapja nem tart órát a pedagógus, helyette a folyosón tiltakozik. Fotó: Weszely Kinga

A pedagógus a Telex megkeresésére nyilatkozva elmondta: 22 napja nem tart órákat, és összesen több mint 100 órája maradt el — egyelőre társaival szemben mégsem rúgták ki. Arról nyilatkozott: az intézményben szakszerűen csupán heti 3-4 óráját tudják helyettesíteni, a többinél csupán felügyeletet biztosítanak, esetleg el is maradnak.

Mindemellett a tanár az iskolás csoportjaival folyamatosan tartja a kapcsolatot, az érettségiző diákjaival pedig folyamatosan konzultál is.

A tiltakozó akciója kezdete óta egyszer kapott figyelmeztetést; az arról szóló levelet január 12-én kapta kézhez. Érdekesség, hogy a polgári engedetlenséggel eltöltött napja után nem kellett volna fizetést kapnia, azonban a bérjegyzékében egyes, tiltakozással töltött napok

eltűntek,

és úgy kapott utánuk pénzt, mintha dolgozott volna azokon a napokon is.

Mivel a bérpapíron nincs összegszerű részletezés, nem tudom, hogy a levont összeg mit fed le, de feltételezem, hogy az elmaradt óráim csak egy részét könyvelték el

— ismertette, hozzátéve, hogy nyolc másik tankerületből összesen 27 kollégája járt ugyanígy.

Elmondta, azért tart ki december óta, mert tavaly év végén a korábbiak után további két kollégáját rúgták ki a polgári engedetlenségekben való részvétel miatt.

Ebben a helyzetben nem maradhatok csöndben. Tisztában vagyok vele, hogy nem egyedül fogok a kiállásommal változásokat elérni az oktatásban, csak egy csepp vagyok a tengerben. De

annak muszáj lennem”

— jelentette ki.

Elmondta: az akciójával kapcsolatban nem kapott negatív kritikákat, azonban ez nem jelenti azt, hogy mindenki egyetért vele. A január 31-ére meghirdetett országos ellenállsban tudomása szerint három kollégája fog polgári engedetlenséggel részt vállalni az intézményéből, emellett többen a törvényes sztrájk mellett döntöttek.

Szerinte a bizonytalanságban tartás is

része a nyomásgyakorlásnak,

ugyanis nem tudni, mikor és milyen büntetés vár az engedetlenkedőkre — reagált a rendeletre, amely alapján már másnap kirúghatják azokat, akik részt vesznek hasonló akciókban.

Megjegyezte: ha az elbocsátott pedagógusokat visszahelyezné az állásukba a hatalom, továbbá valódi párbeszédet kezdeményezne velük, folytatná a munkáját. Egyelőre azonban nem lát sok reményt, mert több ízben próbálták megszólítani a vezetőket, de ők nem hajlandók meghallgatni a pedagógusok véleményét — mondta el.

Meglátjuk, hogy meddig tudom vállalni az egészségügyi és anyagi kockázatokat. Az aula elég huzatos és nincsenek aranytartalékaim, de szeretnék kitartó lenni

— jelentette ki.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek