Szakértők: Nincs vége a drágulásnak, a java még csak most jön

Az elemzők kevésbé optimisták, mint a jegybank.

Az Equilor Befektetési Zrt. idei 18 százalékos inflációs előrejelzése, ha nem is kedvező, de összecseng a jegybank decemberi inflációs jelentésében prognosztizált 15–19,5 százalékos sávjának. Azonban az MNB 2024-re meredek esést vár, lényegében elérhetőnek tartja a 3 százalékos középtávú célt, az Equilor szerint ez túl optimista becslés, és ebben az esetben is

7 százalékos drágulás várható.

Miután a jegybank ennek megfelelően a rendelkezésre álló eszközeivel kénytelen mandátumának megfelelően még tovább fenntartani, esetleg a feltételeket tovább szigorítani, úgy ez további járulékos károkat is eredményezhet.

A cég felhívta rá a figyelmet, hogy az eddigi becslések szerint a kamatemelések miatt

hozzávetőlegesen 1000 milliárd forint tűnt el a bankrendszerből,

így a vállalatoknak nehezebb hitelhez jutni, a külföldi működő tőkének úgyszintén.

Az Equilor megállapítása szerint, ellentétes pályán áll a jegybank és a kormány, utóbbinak vissza kellene vennie a kiadásaiból, ha valóban szándéka, hogy gátat szabjon az inflációnak.

Az Equilor elemzői szerint távolról sem lehet mondani, hogy vége a viszontagságoknak. A vállalat idén minimális növekedésre számít, a forint gyengülésében pedig szerintük nincs megállás.

Török Lajos vezető elemző szerint idén a kormányzat módosított, másfél százalékos előrejelzésével szemben

mindössze félszázalékos bővülési kilátásai vannak a magyar gazdaságnak.

Az EU-s pénzek körüli vita ugyan látszólagos nyugvópontra jutott, ami a forintot is stabilizálta 400 körüli szinteken. Az Equilor ezzel együtt 2023-ra 415-ös, 2024-re pedig a kedvező gazdasági folyamatok ellenére

425-ös euró-forint árfolyammal számol.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek