Itt van Orbán államtitkárának szenzációs bejelentése – ilyet Ferenc József óta nem látott az ország

Történelmi előrelépés!

A magyar közigazgatás korszerűségét méltatta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön, az újszászi kormányablak átadásán — közölte az MTI.

György István arról beszélt: több mint 14,3 millió ügyfél kereste fel a kormányablakokat 2022-ben, akik 15,7 millió ügyet intéztek el, ami megközelíti a koronavírus-járvány előtti, 2019-es év rekordot jelentő számait.

Elmondása szerint a 2010-es választások után a kormány elkötelezett volt a magyar közigazgatás fejlesztésében.

„A kiegyezés óta nem volt olyan évtized,

amikor ekkora fejlődésen ment volna keresztül a magyar közigazgatás”

— állította.

A kormányablak-projekt zászlóshajójává vált a közigazgatás fejlesztésének”

— fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint a közigazgatásban 34 ezernél többen dolgoznak, akik az állam közhatalmi tevékenységének területi feladatellátói, és akik ügyfélbarát módon végzik munkájukat. György István szólt arról, hogy az újszászi a 314. kormányablak az országban.

„A kormányablakokban több mint 2500 ügyet el lehet indítani, és a látogatók döntő többsége kifejezetten elégedett

— büszkélkedett.

A jól működő közigazgatás gazdasági versenyképességi tényező. Az elmúlt több mint tíz éves időszak igazolta, hogy a közigazgatás paradigmát váltott”

— hangoztatta.

György István kiemelte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.szerepét a kormányablakok működésében. Elmondta, az online intézhető ügyek száma egyre bővül, valamint az új, mesterséges intelligenciát alkalmazó, önkiszolgáló ügyintézési pontok is elérhetővé válnak a legtöbb ügyfélszolgálaton idén.

„A kormányablakokban a MIA (Mesterséges Intelligencia Asszisztens) önkiszolgáló ügyintézési pontokon intézhető például a vezetői engedély és személyi igazolvány pótlása, anyakönyvi kivonat- és erkölcsi bizonyítvány igénylése”

— sorolta fel.

György István azt mondta:

a magyar kormány óriási erőfeszítéseket tesz a foglalkoztatottsági szám magasan tartása,

illetve „a brüsszeli szankciók” következményeinek semlegesítése érdekében.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főispánja az eseményen közölte: a vármegye minden járásában van kormányablak, a csütörtökön átadott újszászi a tizenhatodik a vármegyében, a Jászságban pedig az ötödik.

A főispán beszámolt arról is, hogy 2022-ben több mint 480 ezer ember kereste fel a vármegye kormányablakait és több mint 530 ezer ügyet intéztek. Hozzátette: 2022 májusban kezdődött az újszászi beruházás, a munkálatok ideje alatt a NISZ Zrt.-nek köszönhetően minden héten egy kormányablakbusz ment Újszászra.

„Ebben az időszakban több mint 1600 ügyfél kereste fel ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat”

— mondta.

Elmondta: a kormányablakokban az ügyfélfogadási idő igazodik az emberek munkába járásához. Kitért arra is, a tervek szerint egy hónapon belül kikerülnek a Braille- írásos dokumentumok a falakra, ami a vakok és gyengénlátók ügyintézését segíti.

„Az újszászi kormányablak is része ennek a programnak”

— tette hozzá a főispán.

Pócs János, a Jászság fideszes országgyűlési képviselője elmondta: az újszászi kormányablak 103 millió forint hazai forrásból létesült.

(MTI)

Valódi Hírek