Kiderült: Óriási vagyonokat titkoltak el kormányközeli körök

Leleplezték őket.

Dokumentumok bizonyítják, hogy kormányközeli üzletemberek tulajdonába tartozik számos olyan óriási vagyonokat rejtő magántőkealap, amelyek tulajdonosai eddig titokban maradtak – derítette ki a Direkt36 egy állami nyilvántartásból.

A tényfeltáró központ a működő magántőkealapok mintegy ötödének, összesen 26-nak a tényleges tulajdonosát is megtalálta a végső tulajdonosokat tartalmazó állami adatbázisban, amelyet az adóhatóság kezel.

Mindez azért fontos, mert a magántőkealapokra vonatkozó egyedi szabályozások a rejtőzködés lehetőségét biztosítják a befektetők számára, míg a hagyományos cégek (kft-k, bt-k, részvénytársaságok) esetében bárki néhány perces online kereséssel szerezhet hivatalos információkat a tulajdonosi hátterükről és pénzügyeikről. A magántőkealapokba befektetők zárt csoportja ugyanis beteheti és megsokszorozhatja pénzét úgy, hogy

a cégnyilvánossági szabályok nem vonatkoznak rá.

Ha egy alapkezelő cég rendelkezik a pénzről a befektetők nevében, úgy az alapkezelő cég adatai nyilvánosak, azonban azt már nem lehet kideríteni, hogy kinek a pénze van az általuk kezelt magántőkealapban.

A Direkt36 által megtalált, EU-s előírásra létrehozott, a NAV által működtetett nyilvántartás esetében sem egyértelmű, hogy szerepelnie kell-e benne a magántőkealapok végső tulajdonosainak. Annyi viszont kiderült, hogy száz százalékban Mészáros Lőrinc tulajdonában áll

  • a Manhattan magántőkealap, ami a Jászai Gellért által vezetett 4iG informatikai óriáscég részvényeinek 1,6 százalékát birtokolja;
  • a Repro I magántőkealap, amelyhez egy normafai ingatlan köthető biztosan;
  • az Eirene és a Metis magántőkealap, a melyek a Magyar Bankholding, az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank összeolvadásából létrejövő magyar szuperbank részvényeinek csaknem 15 százalékát birtokolják.

Ezeken kívül szintén biztossá vált, hogy az óriási Konzum PE, a Global Alfa, a Status Next, a Status Food és a Status Property nevű magántőkealapok is a felcsúti nagyvállalkozó tulajdonát képezik.

A Telexen megjelent oknyomozó anyag arra is kitért, hogy:

  • A jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátjaként is ismert Száraz Istvánról kiderült, hogy a Magyar Bankholding csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa az Uncia Magántőkealap révén.
  • Egy a nyilvánosság előtt kevésbé ismert, Hornung Áron nevű pécsi ingatlankereskedő a Közép-Európai I. és Közép-Európai II. nevű magántőkealapok tényleges tulajdonosa.
  • A magyar autópálya-koncessziót 35 évre – hat másik magántőkealappal konzorciumban – elnyerő magántőkealap a milliárdos Szíjj Lászlóé, aki Mészáros Lőrinc üzlettársa.
  • Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója száz százalékos tulajdonosa a Solva magántőkealapnak, amely alap korábban egy esztergomi céget és a két esztergomi hotelt is vásárolt.

A Direkt36 kérdésekkel fordult az ügyben a NAV-hoz. Megkeresésükre azt válaszolták, kérdéseikkel forduljanak a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Arra nem tértek ki, hogy a Rogán Antal vezette gépezetnek mi köze van az elvileg teljesen az üzleti világhoz tartozó magántőkealapokról szóló témához.

A Kabinetiroda ugyanakkor a Direkt36 kérdésére azt felelte, „határozottan cáfoljuk még a felvetést is, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodának bármilyen illetékessége lenne a magyar magántőkealapok tulajdonosi nyilvántartásával kapcsolatban”.

Ezek után a Direkt36 újra a NAV-hoz fordult, amely másodszor már a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz irányította őket.

A Direkt36-nak két alapkezelő – a Quartz és az Opus Global – annyit közölt, hogy a tulajdonosokról és a befektetésekről nem adhatnak ki információt.

(telex.hu / hvg.hu)

Valódi Hírek