A fél országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Erős zivatarokra és széllökésekre kell számítani.

Első fokozatú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország több területére is keddre. Bács-Kiskunra, Borsod-Abaúj-Zemplénre, Hevesre, Nógrádra és Szabolcs-Szatmár-Beregre eső, Békésre és Csongrád-Csanádra pedig zivatar és széllökés miatt.

Mint írták, délnyugat felől újabb hullámokban érkeznek a csapadékzónák, a várható csapadék nagy területen 10-20 mm között valószínű éjfélig. Az északkeleti, északi tájakon van nagyobb esély területi átlagban is 20 mm-t meghaladó 24 órás csapadékösszegre.

A jelenleg vonuló csapadékzóna intenzívebb gócait délkeleten, keleten alacsony valószínűséggel dörgés, villámlás is kísérheti. Késő este, szerdára virradó éjszaka elsősorban a Dél-Alföldön már nagyobb eséllyel alakulhat ki zivatar, és ekkor Békésben, Csongrádban zivatargócoktól függetlenül is előfordulhatnak 60-70 km/h-t elérő, esetleg meghaladó széllökések a déli szélből.

Hozzátették, a most fölöttünk vonuló csapadékrendszerből az eső mellett elsősorban inkább csak a magasabb hegyekben fordulhat elő havazás, illetve kisebb eséllyel időszakosan a Nyugat-Dunántúlon is átválthat a halmazállapot néhol. A hegyvidéki tájakon (újabb) néhány centiméternyi vizes, tapadó hó hullhat, amely olvadni fog.

A napi előrejelzés szerint a csapadékzóna északkelet felé elhagyja hazánkat, mögötte nagyobb területen csökken a felhőzet, a nap is kisüt. Ugyanakkor a déli óráktól délnyugat felől már érkezik is a következő csapadékhullám. A délies szél átmenetileg keletire fordul, a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon erős, este helyenként viharos lökések kísérik. A hőmérséklet délután 5 és 13, késő este 2, 12 fok között alakul.

(met.hu)

Valódi Hírek