Kitört a balhé: Elképesztő ítéletet kapott a bíróságtól egy neves szervezet

Nem hagyják annyiban.

A Greenpeace hétfőn megkapta a bíróságtól a Fertő tavi keresetének elutasításáról szóló írásbeli ítéletet, ebben szerintük elképesztő érveléssel szembesültek — írta a szervezet közleményében.

A bíróság szerint ugyanis a tó körüli beruházás csak akkor sértené a a Natura 2000 rendeletet, ha a tevékenység egy egész faj vagy annak élőhelye fennmaradását veszélyeztetné.

Szó szerint így néz ki az indoklás:

„a Natura 2000 rendelet perben irányadó rendelkezései alapján a fajok, illetve azok élőhelyének a fenntartása a cél. Különbséget kell tehát tenni a fajok és annak egyes egyedeinek védelme között.

Nem vitás, a tó medrét érintő kotrás hatással lehet a jelenlévő állatfajok egyedeire, azonban jogsérelmet ezzel kapcsolatban megállapítani akkor lehet, ha a módosítással érintett tevékenység a fajokra, mint az egyedek összességére, egészre, illetve a területen jelenlévő fajok élőhelyének egészére jelent veszélyt.”

Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse emékezetett:

a faj az egyedek összessége.

Rodics szerint persze goondolhatjuk azt, hogy egy faj addig létezik míg egy darab is van belőle, de akkor annak sincs értelme, hogy a veszélyeztetett fajoknak meghatározott természetvédelmi értéke van.

„Pedig a természetvédelem épp azért kényszerült rá, hogy pénzben is kifejezze a védett fajok egyedeinek értékét, hogy ha valaki elpusztítja őket, akkor ez alapján büntethető legyen”

— tette hozzá a szakértő.

A Greenpeace Magyarország két évvel ezelőtt indított pert a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közigazgatási határozata ellen, mert a hivatal a beruházó kérésére engedélyezte, hogy nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben végezhessen mederkotrást a Fertő tónál zajló, állami pénzből finanszírozott építkezés területén.

A Greenpeace úgy értékeli, hogy

ez súlyos természetpusztítás,

ami rendkívüli mértékben veszélyezteti ezt az egész Európában különlegességnek számító élőhelyet és az itt élő védett fajokat.

A per során a bíróság egy igazságügyi szakértőt is felkért, akinek azt a kérdést kellett megválaszolnia, hogy vajon az építkezés folytatása zavarja-e a területen élő békákat. A szakember megerősítette a Greenpeace álláspontját, a Magyar Tudományos Akadémia is adott ki állásfoglalást, melyben a beruházás leállítását kérték.

A bíróság mindennek ellenére elutasította a Greenpeace keresetét, a szervezet most vizsgálja a Kúriához fordulás feltételeit.

Valódi Hírek