FRISS: Kitüntették a Fidesz-politikust, hatalmas megtiszteltetés érte

Biztos nem találtak mást az elismerésre.

Madách Imrére emlékeznek születésének 200. évfordulója alkalmából pénteken Balassagyarmaton. A megyei Madách-ünnepségen átadják a Madách-díjakat is, amelyeket idén Takaró Mihály irodalomtörténésznek és L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának ítéltek

– közölték a szervezők az MTI-vel.

L. Simon László, József Attila-díjas író, költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója korábbi fideszes országgyűlési képviselő és államtitkár úgy tűnik, az állam szerint az irodalomban is maradandót alkotott. Művei közé tartozik a Versenyhátrány – A (kultúr)politika fogságában, A római szekér; Kulturális politika – politikai kultúra vagy a Körbejárni a hazát című esszékötet.

A Madách-díjat egyébként olyan, Balassagyarmathoz kötődő képzőművészek kapják, akik alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek.

Az 1964-ben, Madács Imre halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

A díj adományozható egyéneknek és közösségeknek a tudomány, az irodalom, a művészetek és a közművelődés terén végzett kiemelkedő tevékenységért; külföldiek számára a Madách-életmű gondozásáért, fordításáért, kutatásáért. A díjból évente legfeljebb kettő adható.

(MTI)

Valódi Hírek