Kiderült: Semmi nem igaz az Orbán-kormány bejelentéséből — itt vannak a részletek

Elszámolták magukat.

A következő hetek eseményeiként vélhetően arra kell majd számítani, hogy az Orbán-kormány azt fogja sulykolni az emberekbe, hogy a magyarok 97 százaléka elutasította a brüsszeli szankciókat a Putyin-párti nemzeti konzultáción — hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

Azonban a valóság az, hogy mindössze két számításból kiderül, hogy

alig minden hatodik magyar választópolgár ellenzi a korlátozásokat.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán jelentette be, hogy megérkeztek a legújabb nemzeti konzultáció eredményei. A kormányszóvivő azt hangoztatta, hogy „a magyarok 97 százaléka elutasítja a szankciókat”.

A kormányzati propaganda újra szintet lépett és elkezdte magyarázni, hogy „a magyarok” ekkora része utasítja el a szankciókat, miközben még a kormányszóvivő szerint is 1 millió 400 ezer ember küldte vissza az ívet.

A lap hangsúlyozta, az adatok ilyen jellegű tálalása közelében sincs a valóságnak. A nemzeti konzultáció semmilyen demokratikus kritériumnak nem felel meg: sem a kérdésfeltevést, sem a válaszok összegyűjtését, megszámlálását

nem ellenőrzi semmilyen szervezet,

a válaszadás nem titkos, jogi kötőereje pedig nincs.

Ezek alapján pedig politikailag és jogilag is

hazugság az az állítás, hogy a magyarok 97 százaléka elutasítja a szankciókat.

Feltételezzük, hogy a kormány tényleg azt hiszi, hogy a nemzeti konzultáció – aminek ezúttal csak a technikai költségei 2,7 milliárd forintot tettek ki – egy demokratikus eszköz, amellyel az ország véleményt nyilvánít.

A konzultációt 1 389 000 ember töltötte ki a kormány állításai szerint. Az ő 97 százalékuk mondott nemet, ami 1 347 330 válaszadót jelent.

Magyarországon jelenleg 8 215 304 fő jogosult szavazni egy országos választáson.

Mint írták, ahhoz, hogy a nemzeti konzultációra jogosultak számát megkapjuk, elég a lakóhelyük szerinti szavazókörben névjegyzékbe vettek számát és a más belföldi szavazókörbe átjelentkezettek számát összeadni. Ez 7 536 306, illetve 157 551 embert jelent, összesen tehát 7 693 857-en jogosultak válaszolni.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a magyarok, azaz a választani tudó, határokon belül élő magyar állampolgárok mekkora hányada utasította el a szankciókat a konzultációban, úgy el kell osztani a nemmel válaszolók számát a nemzeti konzultációra jogosultak számával. 1 347 330 osztva 7 693 857-tel 0,175-tel egyenlő.

Tehát így azt az eredményt kapjuk, hogy

a magyarok 17,5 százaléka ítéli el a szankciókat.

(hvg.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/01/14/friss-elsopro-bejelentest-tett-szentkiralyi-alexandra-a-nemzeti-konzultaciorol

Valódi Hírek