Fellázadtak az orvosok: Összefogtak a kormány kétségbeesett tervezete ellen

Nem hagyják magukat.

A kormány egyik egészségügyi tervezete szerint a magánorvosokat kötelezték volna arra, hogy állami kórházakban gyógyítsanak. A kormány ezzel a azt érte el, hogy a magánorvosok elkezdtek szerveződni — derült ki a Népszava cikkéből.

Megalakult egy Facebook-csoport Magánorvosok az egészségügyért néven, és már állásfoglalást is közzétettek.

Ebben arról írnak, hogy elfogadhatatlan számukra, hogy a szakmai továbbképzésük gyakorlati idejére a magánorvosokat szolgálati jogviszonyba és közfinanszírozott intézménybe kényszerítsék. Mint írják, az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésekor több ezer egészségügyi dolgozó elhagyta az állami egészségügyet.

Szerintük ha beveztik a kormány által tervezett szabályt, most a magánellátást is sokan otthagyhatják, és inkább külföldön folytatják majd a magánorvosok, ez tovább súlyosbíthatja a munkaerőhiányt.

„Ha az orvoshiány enyhítése a cél, akkor olyan feltételeket kellene teremteni, hogy a gyógyítók önként menjenek vissza. Például el kéne törölni a jogviszonnyal kapcsolatos szabályokat, azokat be sem kellett volna vezetni. De ha már megtörtént, korrigálni kellene ezt a téves döntést”

— mondta el véleményét Fried Zoltán orvos.

 

Valódi Hírek