Váratlanul meghátrált a kormány, miután tömegével álltak ellen a fenyegetésnek a pedagógusok

Hátraarc.

Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették

— írja a Pedagógusok Szakszervezete a kormány csütörtöki rendeletéről, amely lehetővé teszi, hogy a polgári engedetlenkedő tanárokat ne 15 napon belül, hanem a tanév végéig (augusztus 1-ig) rúgják ki.

A PSZ szerint a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tanárai egységes kiállásukkal bizonyították, hogy „nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette”.

A rendelet indoklása szerint a

módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen.
Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy

az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele”.

A PSZ szerint ezzel a kormány elismerte, hogy „például egy kémiaszakos pedagógus annyit engedetlenkedhet, amennyit akar, hiszen

úgysem tudnák pótolni az országos tanárhiány miatt”.

Gosztonyi Gábor a PSZ elnöke szerint:

  • A rendelet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozik, ami elvileg májusig tart, ez pedig nincs összhangban az augusztusi kirúgás lehetőségével.
  • A szabály tisztességtelen előnyben részesíti a munkáltatót azzal, hogy az eddigi 15 nap helyett hosszabb határidőt biztosít az engedetlenkedő tanárok kirúgására.
  • Ráadásul a munkáltató maga döntheti el, ki tudja, milyen szempontok alapján, hogy kit rúg ki, és kit nem.
  • A rendelet azokra is vonatkozik, akik január 13-a előtt engedetlenkedtek. A PSZ szerint a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért.

Gosztonyi szerint

a kormány célja megosztani és leszalámizni a pedagógusokat, ezért

fontos továbbra is az egységes kiállás.

(pedagogusok.hu nyomán)

Valódi Hírek