Nagy a baj: Navracsics Tibor sürgős levelet írt az Európai Bizottságnak

Most már muszáj volt lépnie.

Beszámoltunk róla, hogy a fideszes politikusok egyetemi kuratóriumi tagsága miatt kizárta az alapítványi fenntartású egyetemeket az Európai Bizottság az Erasmus-programból. Ennek kapcsán Navracsics Tibor levélben fordult Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokhoz.

Az uniós források felhasználásáért felelős — egyébként az állami (tehát nem alapítványi) NKE-n és az ELTE-n is tanító — Navracsics azt állította, hogy az EU-s döntés sérti az uniós alapjogi charta 13. cikkelyét, mivel így szerinte komplett kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, továbbá intézményeket, tudományos munkatársakat hoznak nehéz helyzetbe.

A döntés

évtizedes nemzetközi együttműködéseket rombol le,

továbbá korlátozza a tudományos élet szabadságát — jelentette ki a miniszter a levelében. Hozzátette, az Erasmus- és a Horizont Európa-program hozzájárul a hallgatók, az oktatók és a kutatók európai integrációjában, identitásuk elősegítésében.

A politikust megdöbbentette, hogy a magyar egyetemekhez — mint írta — „méltánytalan és megalapozatlan tartalmú” üzenetek jöttek. Azt is hozzátette, hogy az Erasmusból való kizárásról döntő bizottság a tanácsi határozatot annak szövegén túlmutatóan értelmezi, hiszen úgy gondolja, a határozat nem tiltja az Erasmus- és Horizont-programokban való részvételt.

A hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy

sürgősen tisztázzuk a félreértéseket

annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák

— olvasható Navracsics Tibor levelében.

Ebben még arról is írt, szerinte milyen sikereket értek el az alapítványivá átminősített magyar egyetemek. Arra hivatkozott, hogy 2020-hoz képest 18%-kal nőtt az idézések száma ezen intézmények esetében, továbbá a hallgatói létszám is nőtt azóta ezen egyetemeken.

Felidézte, hogy a külföldi hallgatók létszáma 2013-hoz képest 65%-kal emelkedett, itt azonban megtévesztően nem a 2020-as, hanem a 2013-as adatokkal hasonlította össze a magyar egyetemekre felvett külföldiek arányát. Végül azt is megjegyezte, hogy 2022-ben és 2023-ban dupla annyi forrást kapnak az alapítványivá átalakított egyetemek a 2020-as évhez képest.

(magyarnemzet.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek