Kiderült, mi Rákay Philip legnagyobb félelme, személyesen vallott róla

Besokallt a kormánypárti sztárproducer.

Csütörtök este a Budapest belvárosában lévő Scruton közösségi térben beszélgettek Rákay Philip kormánypárti producerrel és műsorvezetővel, aki a Telex beszámolója szerint kávét is főzött az egyik moderátornak, azzal viccelődve, hogy rajzoljon-e dollárjelet a kávéhabba.

Rákay nevével azért is lehet mostanában különösen sokszor találkozni, mert nemrég fejezte be a csillagászati pénzekből készült Petőfi-film forgatását, és december végén jelent meg az Aranybulla című sorozata — amely jelenleg „előkelő” 1,1 ponton teljesít az IMDb-n — , csütörtökön pedig a fideszes megmondóembert a Népszava főszerkesztőtől való nyilvános bocsánatkérésre kötelezték.

A Budapest belvárosában lévő Scruton közösségi térben tartották meg ezek után Rákayval azt a beszélgetést, amely alapvetően életútinterjú volt, de kitértek a nemrég debütált Aranybulla fogadtatására és a 2024-ben megjelenő Petőfi-filmre is.

Ezután a moderátor, Sal Endre arról kérdezte Rákayt, hogy miért van ő ennyire előtérben, és hogy miért „szeretik” őt olyan sokan. Majd a beszélgetés eljutott 2002. április 13-ig, a Kossuth téri fideszes nagygyűléshez, amely

Rákay életében fordulópont volt.

Ekkor ő még a Magyar Televízióban és a Z+ elnevezésű zenecsatornánál „dolgozott„, és szerinte amikor meglátták őt a színpadon, a médiában sokan hördültek fel azt gondolva, hogy „kígyót melengettek a keblükön”, miközben — mondta — azért „mégsem a Ku-Klux-Klan nagygyűlését, hanem az éppen regnáló miniszterelnök nagygyűlését vezettem le”.

A moderátor rákérdezett, hogy a fideszes szerepléséről tudott-e előzetesen a Z+, mire

Rákay úgy felelt, hogy nem,

de valójában őt már nem érdekelte, hogy mit mondott volna a csatorna. A műsor levezetése után viszont őt egyből kirúgták, „a liberális tolerancia jegyében” — mondta.

Rákay úgy tartja, 2002-ben ő mindent kockára tett, sőt, úgy látja, a Fidesz hátszele nélkül lett sikeres.

Rákay elmondta, hogy az azóta eltelt időben rengeteg dolgot csinált,

  • például polgári köröket szervezett,
  • százötven részes történelmi műsort készített,
  • vagy épp ingatlanfejlesztő céget alapított,

miközben nem párttag, „nem függ senkitől„, de a média egy része „nem érti meg„, hogy valaki úgy is lehet sikeres, hogy nincsenek állami szerződései, „pedig lehetnének, mert nincs olyan törvény, hogy Rákaynak ne lehetnének a Fidesz-kormány idején”, ennek ellenére — panaszolta — folyamatosan megy annak a sejtetése, hogy

„én egy semmihez sem értő, egyébként zenetévés hülyegyerek vagyok”.

Az Aranybulla-sorozat — amelynek Rákay volt az egyik írója és producere is — kapcsán azt mondta, hogy az elmúlt két hét írásaiból olyan tömény gyűlölet és lejárató szándék áradt, mintha valami főbenjáró bűnt követtek volna el, pedig „senki sem mondta, hogy a Gladiátort készítjük: arról volt szó, hogy készül egy dokumentumsorozat, amelyben dramatizált jelenetek is lesznek„.

Elmondta: a sorozat edukációs céllal készült, hogy történelemórákon le lehessen vetíteni. Hozzátette: ugyan az egymilliárd forint persze nagyon sok pénz egy átlagos háztartásnak,

de egy kosztümös filmnél ez semmi.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek