Mi történt? Le kell mondania a kormánynak az egyik nagy álmáról

Kocsis Máté szokatlanul kritikus volt.

A kormány közelébe ezer szállal bekötött Nemzeti Sport „nem hivatalos, de hitelesnek ismert forrásra” hivatkozva ír arról, hogy módosulhat a 2024. decemberi magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Eb eredeti lebonyolítási terve, és Magyarország vagy kisebb léptékben vagy

egyáltalán nem fog részt venni

a torna rendezésében.

A lapnak a híreket megerősítette Kocsis Máté fideszes politikus, aki amúgy valamiért a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. A kérdésre, hogy létező forgatókönyv-e, hogy Magyarország kisebb léptékben vagy egyáltalán nem vesz majd részt a lebonyolításban, Kocsis elmondta:

„Igen, létező forgatókönyv, mert az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt. Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják. A kettő nem fér meg egymás mellett,

a kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk.”

Kocsis azzal folytatta, hogy a pályázás idején még se háború, se szankciók, se energiaválság nem volt. Mint a fideszes politikus fogalmaz, elvi megállapodást kötöttek a kormánnyal, hogy az Eb költségeiből megtakarított pénz egy részét az idén és jövőre is a kis klubok működésére fordítják.

Kocsis az interjú során beszélt arról is, hogy az európai szövetség szerinte pontosan tudja, hogy a mi országunk talán a legjobb partnere a szervezésben, és ha mi hátrébb lépünk, annak nyomós oka van. Most tárgyal a magyar fél a társszervezőkkel is, hogy mi lenne a legjobb megoldás, „de az biztos, hogy abban a formában, ahogyan elnyertük a rendezést, nem tudjuk vállalni.”

A laptól rákérdeztek, hogy az MVM Dome éppen az ilyen jellegű, tömegérdeklődést vonzó nemzetközi sportesemények otthonának épült; és hogy nincs-e ezzel ellentmondásban a mostani döntés. Kocsis szerint az aréna jövője nem ezen az egy rendezvényen áll vagy bukik. Szerinte ez egy jó beruházás volt, és magas kihasználtsággal fogja kiszolgálni a hazai kulturális és sportrendezvényeket a következő évtizedekben.

(via 444.hu)

Valódi Hírek