Hiába a rengeteg díj, kicsinálták az egyik legsikeresebb magyar producert a Nemzeti Filmintézetben

A NER-ben nem elég jónak lenni.

„A jelenlegi helyzetben, amikor két éve zsinórban dobják ki az összes létező műfajban beadott valamennyi pályázatomat, akkor nem lehet mást tenni, mint abbahagyni”

– mondta a Magyar Narancs eheti számában megjelent interjúban Muhi András producer.

Muhi az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről mellett olyan magyar filmeknek volt producere, mint a Berlinálén Ezüst Medvét nyerő Csak a szél, a legjobb európai rövidfilm díját elnyerő Before Down vagy a Karlovy Varyban három díjat, köztük a fődíjat elnyerő Ernelláék Farkaséknál.

Muhi ugyanakkor azt mondja: amióta Káel Csaba vezeti a Nemzeti Filmintézetet, összesen három filmje gyártását hagyták jóvá, de ezeket még korábban, Andy Vajna rendszerében kezdték el fejleszteni. Ezen a három filmen kívül elmondása szerint több mint ötven filmtervet adott be, de a Nemzeti Filmintézet

mindegyiket visszautasította.

Mint az interjúban elmondja: minden visszautasításhoz „csak pár soros értékeléseket” csatoltak.

Hozzáteszi: ahhoz, hogy a Szelíd című film első magyar alkotásként kijutott az egyik legrangosabb filmfesztiválra, az amerikai Sundance-re, senki nem gratulált a film egyetlen alkotójának sem a Filmintézettől, igaz, „az ilyesmi már a Vajna-korszakra sem volt jellemző”.

Muhi úgy véli:

„Jelenleg úgy fest a dolog, hogy aki nem kedves Káel Csaba számára, aki nincs, ki tudja, miért a kiválasztottak között, az nem nyerhet. Akkor sem, ha a világ legjobb filmtervével jönne.”

Így ő azt javasolná minden fiatal, tehetséges filmesnek: „Nézzék meg, kik azok a gyakran ismételt producerek, akik nyertek, és őket keressék meg. Vagy tájékozódjanak arról, hogy milyen külföldi munkalehetőségek vannak.”

Arról, hogy elsőfilmes rendezők és korábban producerként sosem dolgozó „szakemberek” minden eddiginél nagyobb, milliárdos támogatásokat kaphatnak a filmjeikre, azt mondja: nincs még egy ilyen hely a világon.

„Ez nagyon rossz üzenet a szakma számára, és mindent elértéktelenít, ami a magyar filmmel kapcsolatos. Ha rámutatunk valakire, hogy mától te is filmrendező és/vagy producer lehetsz, és adunk is neki egy csomó pénzt, az egyértelműen a szakma megalázása”.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek