Kíméletlen üzenetet küldött Putyinnak a NATO-főtitkár

Kudarcot vallott az orosz diktátor.

Vlagyimir Putyin kudarcot vallott a nyugati szövetségesek megosztására tett kísérleteivel az ukrajnai konfliktusban — jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a katonai szövetség és az Európai Unió közötti együttműködési megállapodás aláírását követően kedden.

Stoltenberg, a NATO brüsszeli székházában tartott sajtótájékoztatón közölte:

a katonai szervezet és az Európai Unió egységesebb, mint valaha

az Ukrajnának nyújtott és nyújtani tervezett támogatást illetően. A felek tovább tervezik növelni a megtámadott ország támogatását.

„Nem szabad alábecsülni Oroszországot”

— figyelmeztetett a norvég politikus, aki szerint Moszkva másfajta Európát akar, ellenőrizni akarja szomszédjait, a demokráciát és a szabadságot pedig fenyegetésként értékeli. Ez — mint kiemelte — hosszú távú következményekkel jár a közös biztonságra nézve, ami indokolja a NATO és az EU közötti együttműködés magasabb szintre emelésének fontosságát.

Kijelentette: a felek közötti partnerség Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával még szorosabbá válik. A NATO-főtitkár végezetül reményét fejezte ki, hogy a két ország mihamarabb a katonai szövetség teljes jogú tagjává válhat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy

az EU fokozni fogja a Kremlre nehezedő nyomást az ukrajnai háború miatt

bevezetett szankciók fenntartása és megerősítése által. Ursula von der Leyen emellett kilátásba helyezte további megszorító intézkedések bevezetését Fehéroroszországgal szemben.

Hangsúlyozta: Ukrajnának minden rendelkezésre álló eszközt biztostani kell az önvédelem folytatásához.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a felek között létrejött immár harmadik együttműködési megállapodás erősíti az európai biztonságot,

az EU elkötelezett amellett, hogy többet költsön annak megőrzésére.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban elmondta, Putyin a katonai szövetség

gyengülését szerette volna elérni, de az ukrajnai háborúval megerősítette azt.

Kiemelte: a két ország NATO-csatlakozása a szövetség erősödését mutatja.

„Az EU ugyanezen okokból felgyorsítja az EU-bővítési folyamatokat a Nyugat-Balkán országaival, korábban tagjelölti státuszt biztosított Ukrajnának és Moldovának, valamint uniós perspektívát adott Georgiának”

— tette hozzá a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

A NATO és az EU együttműködésről szóló közös nyilatkozat egyebek mellett rögzíti, hogy az euroatlanti térség az elmúlt évtizedek legsúlyosabb biztonsági fenyegetésével áll szemben.

„Az Európa szomszédságában jelentkező konfliktusok, a béke törékenysége és az instabilitás aláássák biztonságunkat, és táptalajt biztosítanak a stratégiai versenytársaknak, valamint a terrorista csoportoknak ahhoz, hogy befolyást szerezzenek, destabilizálják a társadalmakat és veszélyt jelentenek biztonságunkra”

— fogalmaztak.

A szövegben elismerik az erősebb európai védelmi kapacitás fontosságát, amely — mint írták — pozitívan járul hozzá a globális és transzatlanti biztonsághoz, valamint kiegészíti a NATO céljait és erőfeszítéseit.

Az aláírók kijelentették:

A növekvő stratégiai verseny korszakát éljük. Kína növekvő magabiztossága és politikája olyan kihívásokat jelentenek, amelyekkel foglalkoznunk kell„.

Hangsúlyozták: tovább erősítik az együttműködést, valamint bővítik és elmélyítik a közös munkát, válaszul a geostratégiai versenyre, egyebek mellett az ellenálló képesség és a létfontosságú infrastruktúrák védelmének fokozása által, a biztonságra veszélyt jelentő

technológiákkal szembeni védelem megerősítésével,

illetve az éghajlatváltozás biztonságát illetően, valamint

a hamis információk terjedésével szemben.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek