Törvényjavaslatot nyújt be a DK, hogy a magyar egyetemek visszakerüljenek az Erasmus-programba (+videó)

Hogy ne a diákság járjon pórul a miniszterelnök miatt.

Délelőtt hírt adtunk róla, hogy az Európai Bizottság kizárta az alapítványi fenntartású egyetemeket az Erasmus-programból, amiért azok kuratóriumaiban az ígéretek ellenére a mai napig Fidesz- politikusok ülnek.

Ezzel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott Arató Gergely, a DK kormányprogramért felelős árnyékminisztere, aki felidézte, hogy az EB már korábban is leszögezte, nem maradhatnak fideszes politikusok a kuratóriumokban. Az uniós források küldésének az volt a feltétele, hogy ez a helyzet megszűnjön — mondta Arató.

Orbán Viktor semmit sem tett, ennek pedig súlyos következményei vannak

— jelentette ki a politikus. Az árnyékminiszter szerint éppen emiatt 21 egyetem marad ki az egyetemeknek járó kutatási forrásokból és a cserediákokkal foglalkozó Erasmus-programból.

Mindez Orbán Viktor felelőssége

— jelentette ki a DK-s politikus.

A párt törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy a magyar egyetemek visszakerülhessenek az Erasmusba és a kutatási programokba.

A DK törvényjavaslata megtiltja, hogy az egyetemek kuratóriumában állami vezetők, hivatalban lévő képviselők vehessenek részt, ezzel pedig elhárul az az összeférhetetlenség, ami miatt most 21 magyar egyetemet zártak ki az Erasmus-programból

— ismertette az árnyékminiszter.

Arató szerint a DK és az árnyékkormány jelent reményt ahhoz, hogy a magyar hallgatók továbbra is biztosan részt vehessenek az európai cserediákprogramban.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek