Egy újabb iskola tanárai jelentették be, hogy polgári engedetlenségbe kezdenek

Kötelességüknek érzik.

Hétfőtől határozatlan ideig 29 tanár bejelentette, hogy polgári engedetlenséggel fognak tiltakozni a szentgotthárdi Arany János Általános Iskolában.

„A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk”

— írták nyílt levelükben, amit a nyugat.hu idézett.

Az érintett tanárok levelükben hozzátették: „Tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.”

Mint írták, tiltakozó akciójuk sem az iskolájuk vezetősége, sem az iskolájukat felügyelő és irányító tankerület ellen nem irányul.

„A közoktatás mai helyzete, a pedagógus utánpótlás elapadása, a pedagógusok elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, a szakmai párbeszéd teljes hiánya, tehát a bizalom hiánya

egyre nehezebb helyzetbe hoz minket”

— fogalmaztak nyílt levelükben.

„Hisszük, hogy a széles szakmai – társadalmi összefogással és szolidaritással a diskurzus létrejöhet, az iskolák szabadsága visszaszerezhető, a tanári hivatás presztízse megmenthető és európai szintűre emelhető, így elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk.

Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra,

valamint az oktatás kiemelt fontosságára”

— írták.

Eddig 14 pedagógust bocsátottak el azonnali hatállyal állásukból, mert részt mertek venni a szeptember 5-én indult, az oktatásért folytatott polgári engedetlenségi megmozdulásokon.

(nyugat.hu)

Valódi Hírek