Váratlan fordulat: Szijjártó Péter egy kommunistának kezdett puncsolni

Váratlan fordulat.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken levélben gratulált Csin Kang új kínai külügyminiszternek előléptetéséhez, valamint Vang Ji eddigi kínai külügyminiszternek ahhoz, hogy kinevezték a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottsága főhivatalának igazgatójává — tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken az MTI-t.

Az új kínai külügyminiszternek írt levelében Szijjártó üdvözölte, hogy az olyan mérföldkőnek számító fejlemények sorában, mint Magyarország keleti nyitási politikája, az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés, a Kína, valamint Közép- és Kelet-Európa országai közötti együttműködés (KKKE), továbbá a két ország stratégiai partnerségének létrehozását követően tavaly év végén sikeresen megalakulhatott az „Egy övezet, egy út” kormányközi együttműködési bizottság is.

Szijjártó a két ország közti átfogó partnerségeről dicsekedett, valamint „a kitűnő gazdasági és pénzügyi együttműködésről” és a közvetlen légijáratok helyreállításának jelentőségéről is írt.

A külügyminiszter úgy vélekedett,

a két ország jelenleg jó pozícióban van a kapcsolatok továbbfejlesztéséhez.

„Magyarország egyértelműen érdekelt Kína és az Európai Unió közötti észszerű együttműködésben is, amely a kölcsönös tiszteleten alapul”

— hangoztatta.

Szijjártó reményét fejezte ki, hogy hamarosan személyesen is találkozik Csin Kanggal.

A tárcavezető az új külügyi bizottsági vezetőnek írt levelében elmagyarázta: Kína és Magyarország jelenleg minden eddiginél erősebb kétoldalú kapcsolatokat ápol. Kiemelte a számos ágazatra – köztük

  • a kereskedelemre,
  • a befektetésekre,
  • az oktatásra
  • az emberek közötti kapcsolatokra,
  • valamint a kapcsolatépítésre
  • és a pénzügyekre is kiterjedő együttműködést, és köszönetet mondott az eddigi kínai külügyminiszternek az e téren tett személyes erőfeszítéseiért.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben is együtt dolgoznak majd Vang Jivel a kétoldalú kapcsolatok és partnerség folytatódó kiterjesztésén.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek