Orbán embere bejelentette, mire készül a miniszterelnök 10 év múlva

Megdöbbentő.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandinerben megjelent cikkében magyarázott arról, hogy „Magyarországnak nem érdeke, hogy visszaálljon a hidegháború korának blokkokon alapuló nemzetközi rendje, alternatív globalizációs modellre és stratégiára van szüksége„.

A politikai igazgató azt is kifejtette, milyen stratégiára van szükség ahhoz, hogy Magyarország „megnyerje a következő évtizedet„.

A portál arról számolt be, hogy a politikai igazgató cikke Orbán főbb megállapításait foglalta össze; a miniszterelnök egy zárt körű eseményen, a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján vázolta fel átfogó előadásban

az ország előtt álló évtized kihívásait és lehetőségeit„.

Ezzel kapcsolatban Orbán Balázs cikkében úgy fogalmazott: az országra váró legnagyobb kihívás az, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok köréből, és felzárkózzon a fejlett államokhoz,

Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el.

Ez olyan feladat — vélekedett –, amelyet Magyarországnak menetből kell teljesítenie, különben a kitörés feltételei elpárolognak, az időablak bezárul. Szerinte nehézséget jelent azonban, hogy ezt a fejlődési pályát Magyarországnak egy széttöredezett világrend mellett kell bejárnia.

„Az új rend kontúrjai még csak most alakulnak, de egy dolog bizonyos: ha visszaáll a hidegháború korának blokkokon alapuló nemzetközi rendje, akkor az a nemzetközi kapcsolatépítés és kereskedelem visszaesésével, ennek következményeként pedig

akár Magyarország eljelentéktelenedésével fenyeget.

Mindez alapvető kihívás elé állítja az intenzív felzárkózó pályára álló hazánkat”

— fogalmazott Orbán politikai igazgatója.

„A 2020-as évben kirobbanó világjárvány pedig ismét napfényre hozta a neoliberális világrend sérülékenységét. A pontot az i-re a 2022-ben kitörő ukrán–orosz háború tette fel, amely egyértelművé tette,

a jelenlegi nyugatközpontúság nem tartható fenn,

mivel a Nyugat kihívói megerősödtek, nem kis részben épp a liberalizált kereskedelem és gazdaság miatt”

— vélekedett Orbán Balázs.

Orbán Balázs úgy véli, minden, ami a Nyugat és a Kelet közötti közvetítés ellen hat, „az problémát okoz Magyarországnak„. Mint írta, ilyen az ukrajnai háború és a gazdasági szankciók is, mert járhatatlanná teszik a Kelet és a Nyugat közötti kereskedelmi útvonalakat.

A politikai igazgató úgy értékelt: „a 2020-as évek elejére sikerült elérni, hogy Magyarországnak reális esélye van kilépni a közepesen fejlett országok csapdájából, és most jött el a történelmi pillanat ahhoz, hogy a magyar gazdaságot az összekapcsoltság segítségével új növekedési pályára állítsák”.

„Ehhez tovább kell növelni a külföldi működőtőke-beruházást,

az energetika terén minél több kapcsolatot szükséges kiépíteni, a regionális együttműködéseket tovább kell erősíteni,

régiós és globális szereplővé kell tenni a magyar bankszektort,

a felsőoktatás megkezdett átalakítását arra kell használni, hogy elősegítse a tudástranszfert az ipari szereplők és a távoli kutatóközpontok vonatkozásában, illetve a jelenleginél hangsúlyosabb jelenlét szükséges a nemzetközi térben.

Az iparágak szintjén a hadiipar és az infokommunikációs szektor mellett az összekapcsoltságra leginkább alkalmas élelmiszer-, gyógyszer- és járműipart érdemes megerősíteni”

— magyarázta el.

Orbán cikkét úgy zárta: „a magyar stratégia létezik, kigondolt, módszeres megvalósítása zajlik”.

A feladat nem kicsi, a pálya is talán nehezebb, mint eddig volt„, de abban hisznek, hogy

„Magyarország nagy dolgokra hivatott, és

a történelmi lehetőség kapujában áll”

— jelentette ki Orbán politikai igazgatója.

(mandiner.hu nyomán)

Valódi Hírek