Hiába a növekedés egész Európában, Magyarországon folyamatosan csökken a gáztárolók töltöttsége

Valamit nem jól csinálunk.

Az európai gáztartalékok öt napja folyamatosan nőnek, pedig november közepén csökkenésnek indultak, ahogy az a téli időszakban megszokott.

Az európai gáztárolók töltöttsége jelenleg 83,5 százalékos, a háború kitörése utáni cél a 80 százalék volt, ezt már augusztus végére sikerült elérni. A létesítmények összesített telítettsége november közepén volt a csúcson, amikor a töltöttség csaknem 95,7 százalékra nőtt.

A hideg beálltával aztán november közepén csökkeni kezdtek a tartalékok, ami megszokott jelenség. Ami szokatlan, az az, hogy karácsony után növekedni kezdett a mennyiség, csak 2020 év elején volt magasabb az év eleji töltöttség.

A növekedésnek több oka is lehet;

  • Európában nagyon enyhe a tél, a lakosság pedig takarékoskodni is szeretne, ezért sokkal kevesebb gázt használnak
  • az összfogyasztás is kevesebb, hiszen sok európai ország gazdasága recesszióba fordul
  • az amerikai, katari, nigériai és orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának megnövelésével az EU-nak sikerült az orosz vezetékes import jelentős részének kiesését helyettesítenie.

Az európai adatokkal szemben a magyar gáztárolók töltöttsége továbbra is csökkenést mutat. Az itthoni tárolók 2020 és 2021 januárjában is nagyobb töltöttséggel rendelkeztek, mint most.

(via g7.hu)

 

Valódi Hírek