Az állami hatóság úgy értesült: egész Európában a legjobbak között vagyunk egy kulcsterületen

Ezt meg miből számolták ki?

A magyar háztartások villamosenergia- és földgázköltségei az év utolsó hónapjában is az egyik legkedvezőbbek voltak Európában

— állítja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata eredménye alapján.

A közleményben azt írták:

a magyar fogyasztók villamosenergia-költségei decemberben nem emelkedtek.

Szerintük a háztartások a „rezsivédett” árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2523 kilowattóra évenként) esetén

az európai fővárosok között a második legolcsóbb árat

(9,02 eurócent kilowattóránként) fizették a villamos energiáért az év utolsó hónapjában.

Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál 10,40 eurócentes áron juthattak villamos energiához,

ami szerintük szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

Kifejtették: a villamos energia ára Európán belül egyedül Belgrádban volt olcsóbb, mint Magyarországon a MEKH által közölt táblázat szerint. Hozzátették: a szerb fővárosban az áramért 8,47 eurócentet fizettek a háztartások.

A hivatal szerint a földgáz Magyarországon volt a legolcsóbb decemberben „rezsicsökkentett” áron, átlagfogyasztás esetén 2,48 eurócent kilowattóránként (évi 63 645 megajoule fogyasztásig).

Ismertették: az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,04 eurócent áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban „a második legkedvezőbb ár”.

Ennél kedvezőbb árat, 3,53 eurócentet csak a belgrádi lakosok fizettek a gázért — jegyezték meg.

Kitértek rá: a háztartásokat terhelő energiaköltségek az év utolsó hónapjában több európai fővárosban nőttek. Decemberben a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Helsinkiben 23 százalékkal, Madridban 20, Stockholmban 18 százalékkal emelkedett novemberhez képest. A földgáz lakossági ára Stockholmban 31 százalékkal, Szófiában 13, Athénban pedig 10 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

Az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait bemutató vizsgálatot az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából a finn VaasaETT végzi havi rendszerességgel.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek