Fontos hírt közölt a Magyar Honvédség — erre kell készülni

Mindenki feszülten várta ezt.

Megváltoztak a Magyar Honvédség alakulatainak megnevezései a HM (honvédelmi miniszteri) utasítás értelmében — közölte a honvedelem.hu szerdán.

Azt írták: a gyorsan változó, új világrendben Magyarország biztonságának egyik legfontosabb garanciája egy modern, ütőképes hadsereg, ezért már évek óta tart a korszerű fegyverrendszerek beszerzése, a harctéri követelményeknek megfelelő személyi felszerelések fejlesztése és a katonai hivatást méltóan elismerő illetmények bevezetése.

Hozzátették: a modernizálás és korszerűsítés mellett

kiemelt feladat „a katonák harcos szellemiségének megteremtése” is,

amelyet a vérrel írt hagyományok éltetnek„.

„Magyarország, a Magyar Honvédség azonban nem rendelkezik egy olyan működő, saját történelmi általános- és csapathagyomány rendszerrel, ami »szilárd morális értékrendként szolgál« a katonák számára”

— fogalmaztak.

Kifejtették: 1945 után Magyarország „kényszerűen nagyon gyorsan és drasztikusan szakított” az addig meglévő és igen erős nemzeti tradíciókkal, a magyarok helyett szovjet-orosz példaképeket állítottak a katonák elé, akikhez nem lehetett érzelmileg kötődni.

„A haderő a rendszerváltás után sem kapta vissza korábbi hagyományait, sőt a felszámolások, átszervezések tovább nehezítették a csapathagyományok újra-, illetve kialakítását. E történelmi múltnak és folyamatoknak mai napig ható következménye az igazi, élő történelmi csapathagyományok hiánya”

— írták.

Közölték: a most kiteljesedő haderőfejlesztés kiváló alkalmat nyújt a Magyar Honvédség belső hagyományrendszerének újraalkotására.

„A végső cél az, hogy a Magyar Honvédség »visszanyerje azt a nimbuszát«, hogy egy olyan általános köztiszteletben álló nemzeti intézmény legyen, mely

»a magyarság megmaradásának letéteményese és biztosítéka«”

— írták.

Hozzáfűzték: ennek megfelelően változik meg az alakulatok hadrendi száma és az elnevezések megválasztása. Emellett egy eddig hibásan alkalmazott gyakorlat is megszűnik és a jövőben a hadrendi számot megelőzi a névadó.

„A név és számválasztás hátterében az a megfontolás állt, hogy a hadrendi számnak »egy előző dicső harcoló alakulatra kell utalnia«, a névadónak pedig egyértelműen magyar katonahőst kell választani. Ilyen például a korábbi MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred új elnevezése: MH Dánielfy Tibor 205. Rakétaezred”

— írták.

Megjegyezték: szintén a régi nemzeti hagyományokhoz nyúlik vissza az MH Bakony Harckiképző Központ új elnevezése, a MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság.

„Így születtek meg a magyar hadtörténelem sajátosságait figyelembe vevő új alakulat megnevezések, ami immár lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar katonák »nagyon dicső, vérrel írt múltú alakulatok töretlen tradícióját vallhassák magukénak«, és valódi hősök állhassanak példaképül előttük”

— olvasható a közleményben.

A Magyar Honvédség Parancsnokságának jogutód szervezete a Honvéd vezérkar, amelynek feladata az ország katonai védelemre való felkészítésének stratégiai szintű tervezése és szervezése, továbbá ez a Magyar Honvédség katonai tevékenységének felső és műveleti szintű feladatait irányító vezető szerve — jegyezték meg.

(MTI)

Valódi Hírek