Döntöttek Pintérék: Kettévágják Budapest egyik legnagyobb kórházát

Egy időre leáll a betegellátás.

Január elsején szétválasztják a fővárosi Honvédkórházat. Az intézmény egyik része „Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház” néven folytatja működését vasárnaptól, a Belügyminisztérium irányítása alatt.

A kórház másik részének, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központnak (MH EK) esetében részében megmaradnak a katonakórház egyes funkciói, és ellátják a NATO feladatokkal kapcsolatos kötelezettségeket — számolt be róla a Népszava.

Azt még az intézmény dolgozói sem pontosan értik, hogy miként fog mindez megvalósulni, ugyanis az alkalmazottak az utolsó munkanapon sem tudtak meg részleteket az őket érintő átalakításokról.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta: a legnagyobb bizonytalanságot a jogviszonyváltás kelti a civil munkavállalók körében. Ők eddig honvédségi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, az intézmény átalakításával pedig szolgálati jogviszonyba kerülnek. Ám arról nem tudni, hogy eddigi jogaikat és járandóságaikat így is megtarthatják-e. Egyelőre csak annyi ismert, hogy január 15-ig megkapják az érintettek az új munkaszerződésüket és öt napjuk lesz arra, hogy azt aláírják.

Aki ezt megtagadja, annak másnaptól megszűnik a munkaviszonya.

Több mint egy tucat kérdést próbált tisztázni a szakszervezet az országos kórházi főigazgatóval, ám a még karácsony előtt elküldött levelükre máig nem válaszoltak.

Levelükben többek között azt kérték, hogy a két ünnep között tájékoztassák az érintetteket a várható változásokról. Például sokan nem tudják, hogy az új intézményben szükség lesz-e a munkájukra, az új jogviszonyban kinek, hol lesz a munkahelye, illetve, hogy milyen munkakörben kell majd dolgozniuk.

A betegek a változásokból azt fogják majd érzékelni leginkább, hogy

január elsején 12 órától másnap reggel hatig szünetel a betegfelvétel és a sürgősségi ellátás az intézményben.

Akikhez mentőt hívnak, azoknak az NNK utasítása alapján az Országos Mentőszolgálat diszpécsere talál majd ellátót részükre. Akik maguk igényelnének valamilyen szakrendelést, vagy sürgősségi ellátást, azok háziorvosuknál érdeklődhetnek, hogy melyik kórházat jelölték ki az ellátásukra.

Az intézmény honlapján is megtalálhatják az erről szóló tisztiorvosi utasítást, ami nem kimondottan betegbarát, hiszen a páciensnek előbb diagnosztizálnia kell a maga baját, hogy megtudja, hol számíthat ellátásra.

A lap megjegyezte: nem elég például azt tudnia a betegnek, hogy rettenetesen fáj a hasa, mert máshova kellene mennie a gasztroenterális vérzés tüneteivel, mint egy akut hasi sebészeti problémával.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek