A legszegényebbekkel tolt ki az Orbán-kormány: Segítségük semmit nem ért a válságban

Ez se sikerült.

A rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta, a tűzifa ára szinte pontosan háromszorosára, azaz 300 százalékkal ugrott: 100 kilogrammonként 2750 forintról a novemberi 8240 forintra, a brikett is 277 százalékkal nőtt az évek alatt.

Hatalmas növekedést hozott az idei ősz is, a tűzifa csak szeptemberben 42, míg a brikett októberben 64 százalékkal drágult az előző hónaphoz képest.

A földgáz lakossági ára 2013 óta egészen idén augusztusig nem emelkedett, azóta azonban az orbáni rezsiemelésnek köszönhetően 238 százalékot drágult. A gáz ára egyébként augusztus óta kevesebb mint a negyedére esett.

A gáz azonban nem előzte be a tűzifa és brikett drágulását, hiszen a rezsiemelés után felvásárlási láz indult be.

Bár a kormány indított tűzifa programot, amiben sokkal alacsonyabb áron lehetett hozzájutni a tűzifához, ez nem sokat segített a lakosságon. A program keretein belül a vásárlónak kellett megoldani az áru szállítását és feldarabolását is, ehhez pedig sokaknak nem volt eszközük.

A tűzifa árának rohamos emelkedése azonban hatalmas társadalmi robbanással is fenyeget, Magyarországon a számítások szerint 4 millió ember a fa tüzénél melegszik, leginkább a szegényebbek közé tartoznak.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek