Kitálalt a szakértő: Pusztítóan sötét jövő vár a magyar egészségügyre

„Egyre korábban és betegebben fognak meghalni az emberek.”

Az egészségügyben az idén humán erőforrás-hiány miatt gyakorlatilag rendszerszintűvé vált a kórházi osztályok ideiglenes, vagy végleges bezárása, a szociális törvény módosításának hatásaként a szakápolást leválasztották az egészségügyről, ami ördögi nagy hiba — nyilatkozta a Hírklikknek dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő.

Hangsúlyozta: most ott tartunk, hogy egyes betegek akut ellátása akadozik, vagy nem történik meg, de ez tud tömegessé is válni. A szakértő arra is rámutatott, hogy Magyarországon egyre korábban és betegebben fognak meghalni az emberek. Kunetz Zsombor szerint

„megyünk vissza a XIX. századba”.

A 2022-es évben az egészségügyben két meghatározó kérdésre hívta fel a figyelmet.

  • A humán erőforrás-hiány miatt gyakorlatilag rendszerszintűvé vált a kórházi osztályok ideiglenes, vagy végleges bezárása, és ez teljesen elfogadottá vált az egészségügyi kormányzat számára.
  • A másik pedig a most elfogadott szociális törvény mellett ugyancsak jóváhagyott egészségügyi törvény módosítása.

„A szociális törvény módosításának a lényege az volt, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, azután a család és az önkormányzat, a civil szervezetek következnek,

a kormány pedig csak végső esetben segítene a rászorulókon”

— emlékeztetett.

Kunetz Zsombor rámutatott, az egészségügyi ellátórendszer szépen kivonul a tartós ápolási, krónikus fekvőbeteg-szakellátási feladatok alól, helyét az a szociális ellátórendszer venné át, amely – az előző rendelkezés alapján – az állam helyett a hozzátartozókra épülne.

Hozzátette: ez azt jelenti, hogy akinek lesz pénze, az valahogy elhelyezheti a betegét a majd létrejövő magánellátók által biztosított fekvőbeteg-otthonba.

„Akinek van pénze, az megvesztegetéssel, zsebbe fizetéssel esetleg találhat egy még állami kézben levő fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményt. Akinek nincs pénze, az vagy otthon ápol, miközben csődbe megy, vagy valahogy megszabadul a betegétől”

— fogalmazott, megjegyezve, nyilvánvalóvá vált, hogy az állami szerepvállalást a kormány egyre kevésbé kívánja hangsúlyossá tenni az egészségügyi ellátásban. Egyre inkább más szereplőket szeretne itt látni, mint saját magát.

„Nyilvánvalóvá tette azt a szándékát, hogy ki kíván vonulni az egészségügyi ellátásból”

— monda a szakértő.

Mindezek következményeiként elmondta, egyre kevesebb ellátáshoz férnek majd hozzá a lakosok, akinek van pénze, az a korrupcióval előrébb fog jutni, és ellátást fog „vásárolni”, akinek pedig nincs, az nem.

„Emelkedni fog a korrupció szintje, nőni fog a fizetős ellátásoknak egyrészt a költsége, másrészt a palettája is. Csakhogy az a probléma, hogy Magyarországon a jelen pillanatban nincs olyan magánszolgáltató, aki nemhogy teljes körű, de még egy városi kórháznak megfelelő ellátást is képes lenne nyújtani”

— összegezte.

Arra a felvetésre, hogy az egészségügyi ágazat kormányzati „kezelését” az egész egészségügyi szakma lenyelte volna, úgy reagált:

„Nem. Mindenki tiltakozik ez ellen az irány ellen, nagyon sok egészségügyi szervezet tiltakozott az egészségügyi törvény ebbéli megszavazása ellen, de gyakorlatilag – ahogy az elmúlt 12 évben mindent –

erőből ezt is tökéletesen és gyorsan átvitték.”

A portál felvetette, hogy a magyar társadalom egésze, miként tekint a kérdésre, hogyan viszonyul a kormányzati „intézkedésekhez”.

„A magyar társadalom azt kapja, amit megérdemel. Erre szavazott, ezt választotta, ezt választja továbbra is. A magyar társadalmat – a társadalom egészéről beszélek, nem az egyes mikrokörnyezetekről – nem zavarja sem az egészségügy, sem az oktatás állapota.

Társadalmunk nagyobb részének ez jó, úgy, ahogy van”

— jelentette ki.

Arra, hogy mindez hová fog vezetni, elmondta, „valószínűleg ebben az országban ezt a poklot meg kell nekünk járni, aztán majd meglátjuk, hogy hová fog vezetni. Ez az egész azért még tud sokkal fájóbb és sokkal rosszabb lenni. Most ott tartunk, hogy egyes betegek akut ellátása akadozik, vagy nem történik meg, de ez tömegessé is válhat. Lásd: Jász-Nagykun-Szolnok megyében nincs stroke ellátás, mert a megyei kórházban a hónap felében nincs erre alkalmas személyzet. Nem tudják megoldani, és az egész megyéből Debrecenbe, vagy Budapestre viszik a betegeket”.

„Ami egyébként azt jelenti, hogy a budapesti, debreceni, és az összes többi kórház terheltségét növelik, hiszen nem csak a saját területüket látják el, hanem ezen területek kiegészítését is. Ami tovább csökkenti az akut ellátás azonnali hozzáférhetőségét.

Ez tud ennél sokkal rosszabb lenni”

— értékelte az orvos.

„Nyilvánvalóan az várható, amit a Covid már megmutatott, az átlagéletkor tovább fog romlani. És itt nem csak az a lényeg, mekkora az átlagéletkor, hanem az is, hogy mennyi az egészségben, jó életminőségben eltöltött átlagéletkor. Ez jelentősen tovább fog csökkenni, és

egyre korábban és betegebben fognak meghalni az emberek.

Magyarul egyre betegebb lesz a fiatalabb korosztály is. Megyünk vissza a XIX. századba”

— fogalmazott.

(hirklikk.hu)

Valódi Hírek