A termékek több mint a fele jóval olcsóbb Olaszországban.
Egy év alatt olyan mértékben drágultak Magyarországon az élelmiszerek, hogy 30-ról 7 százalékra csökkent a különbség az olasz és a magyar Lidl árai között — derül ki a Telex összehasonlításából, mely a mindkét országban megtalálható üzletlánc árait vizsgálta.
Ez a különbség rendkívül szembetűnő, továbbá az is figyelmet érdemel, hogy az árstopos cukor, liszt és csirkemellfilé fele annyiba kerül itthon, mint kint, a spagetti több mint kétszer olyan drága, és
rengeteg élelmiszer 30-40 százalékkal olcsóbb Olaszországban.
Ez persze nem nagy meglepetés, annak tükrében, hogy 2021 novemberétől számított évben Magyarországon 47,2 százalékos volt az élelmiszerek inflációja az Eurostat adatai szerint, addig azonban
Olaszországban ez a mutató csupán 13,8 százalék.
Az összevetésből kiderült az is, hogy a termékek több mint a fele olcsóbb Olaszországban.
A nagy árkülönbségeket elsősorban a magyar árstopok rendszere okozza, aminek hatására a nyolc ársapkás termék ára ugyan mesterségesen alacsony, minden más terméket, és elsősorban a helyettesítő termékeket viszont jelentősen drágítják a kiskereskedők.
A magyar és olasz átlagfizetéseket összevetve, az is kiderült, hogy Olaszországban olcsóbb, Magyarországon pedig drasztikusan drágább lett az élelmiszer, sőt, az is megállapítható, hogy élelmiszerben mérve az olasz fizetések több mint kétszer többet érnek, mint a magyar bérek.
(telex.hu)