Kiderült: Simán bedőltek a fideszes megmondóemberek az interneten terjedő álhírnek

Gondolkozás nélkül megosztották.

Több mint 250 magyar felhasználó osztott meg egy olyan képet, amelyen állítólag Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fenekére teszi a kezét.

A manipulált képet 2022. december 22-én megosztotta Bede Zsolt, a Vadhajtások nevű szélsőjobboldali hírportál újságírója, valamint Boldog István volt fideszes országgyűlési képviselő is. A megosztott fotók alatti kommentek arra utalnak, hogy sokan komolyan vették a képen látottakat.

Ugyanez a hamis kép terjedni kezdett már a Twitteren, a Telegramon és az Instagramon is, több nyelven és országban, többek között az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Indiában.

Egy másik, a Twitterre feltöltött változat, amelyen látszólag Joe Biden és a First Lady Jill Biden is Zelenszkij fenekét fogdossa, több mint 1500 upvote-ot kapott a szélsőjobboldali „The Donald” fórumon.

A Fehér Házban tett látogatás volt Zelenszkij első hivatalos külföldi útja azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát.. Zelenszkij felszólalt az amerikai Kongresszusban, Joe Biden amerikai elnök pedig ígéretet tett arra, hogy a háború sújtotta ország „soha nem marad egyedül” Oroszország agressziójával szemben.

Tehát a találkozó megtörtént, de a két politikust ábrázoló képet manipulálták.

A Zelenszkij látogatásáról készült fotók, videók és közösségimédia-bejegyzések átnézése után az AFP kiderítette, hogy az eredeti képet (amelyen Joe Biden nem fogja Zelenszkij fenekét) Jill Biden tette közzé december 21-én a Facebookon és a Twitteren. A képen az amerikai elnök és felesége látható, ahogyan a kezüket Zelenszkij hátára teszik, miközben mindhárman a Washington-emlékmű felé néznek.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Sean Savett az AFP-nek küldött e-mailben megerősítette, hogy a Jill Biden által közzétett fotó az eredeti, valamint hogy az interneten terjedő fotó „egy photoshoppolt, manipulált kép”.

Joe Biden és Voldimir Zelenszkij mindketten visszatérő célpontjai a hamis és megtévesztő állításoknak. Egyszer az AFP cáfolta meg, hogy Joe Biden fordítva rakott fel egy kitüntetést egy veteránra, míg Zelenszkijről egy hamis videónak terjedt el, amin állítólag kokaint lehetett látni az ukrán elnök asztalán.

(via lakmusz.hu)

Valódi Hírek